En tidigare anställd ska ha uttryckt sitt stöd till terrororganisationen IS. Obs, genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND
En tidigare anställd ska ha uttryckt sitt stöd till terrororganisationen IS. Obs, genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND

Anklagelser om islamism mot Vetenskapsskolan i Göteborg

Publicerad

Vetenskapsskolan i Göteborg anklagas för islamism.

Enligt en granskning i DN kan skolans huvudman kopplas till islamister, tidigare anställda ska ha hyllat terrorgruppen IS och Säkerhetspolisen har varit på besök.

Vetenskapsskolan ligger i nordöstra Göteborg och har elever från förskolan till nionde klass. Skolan har goda resultat och många blir behöriga till gymnasiet, berättar DN.

Men enligt en granskning som tidningen gjort anklagas skolan för islamism. Kritiken rör flera punkter.

Däribland huvudmannen och vd:n Abdel Nasser El Nadis kopplingar till islamister som den danske imamen Abu Bilal (de två är Facebook-vänner) som predikat att otrogna kvinnor ska stenas till döds, enligt tidningen.

Extremistkopplingar

El Nadi ska också vara Facebook-vän med en man från Skåne, dömd för att ha uppmanat folk att skänka pengar till terroristorganisationer.

Men han förnekar bestämt att han själv skulle ha några extremistiska kopplingar eller sympatier.

– Jag har fem barn som är födda i Sverige, en stor familj, och jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, säger han till tidningen.

Utöver huvudmannens påstådda kopplingar ska tidigare anställda ha hyllat terrororganisationen IS. Säkerhetspolisen har också varit på besök. Skolinspektionen har också kritiserat skolan för att sakna adekvat sexualundervisning. Pojkår och flickor ska också ha suttit åtskilda under en frivillig lektion om moral, kallad "likabehandlingstid".

Skolans rektor tillbakavisar

Skolans rektor säger så här till DN på frågan om extremistkopplingarna.

– De ungdomar som ger sig hän till extremismen kommer inte från vår skola, utan från de kommunala förortsskolorna som inte kommer åt strukturerna. Alla våra elever klarar målen för att börja på gymnasiet. För mig är det den viktigaste integrationsaspekten av alla.

Han tillbakavisar också Skolinspektionens kritik. 

En tidigare anställd som ska ha haft kopplingar till en islamistisk grupp fick sluta när skolan blev varse om uppgifterna, enligt DN:s artikel.

"Vi har en bra verksamhet"

Till GT säger skolans rektor:

– Jag hävdar med bestämdhet att vi har en bra verksamhet som lever upp till värdegrunden i läroplanen och vi följer skollagen. Att huvudmannen skulle ha sådana kopplingar, det har jag inte sett något av i verksamheten. Tvärtom. Vi tar tydligt avstånd från den typen av extremism. Skolans huvudman är mån om att vi ska följa läroplanens värdegrund.

Rektorn förklarar att den anställde som fick sluta avskedades med omedelbar verkan när det uppdagades att denne "uttalat sig mycket konstigt på Youtube".

– Han var inte anställd som pedagog, konstaterar rektorn.

GT söker skolans huvudman.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER