Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anklagelser om islamism mot Vetenskapsskolan i Göteborg

En tidigare anställd ska ha uttryckt sitt stöd till terrororganisationen IS. Obs, genrebild. Foto: MARTIN KÄLLSTRAND

Vetenskapsskolan i Göteborg anklagas för islamism.

Enligt en granskning i DN kan skolans huvudman kopplas till islamister, tidigare anställda ska ha hyllat terrorgruppen IS och Säkerhetspolisen har varit på besök.

Vetenskapsskolan ligger i nordöstra Göteborg och har elever från förskolan till nionde klass. Skolan har goda resultat och många blir behöriga till gymnasiet, berättar DN.

Men enligt en granskning som tidningen gjort anklagas skolan för islamism. Kritiken rör flera punkter.

Däribland huvudmannen och vd:n Abdel Nasser El Nadis kopplingar till islamister som den danske imamen Abu Bilal (de två är Facebook-vänner) som predikat att otrogna kvinnor ska stenas till döds, enligt tidningen.

Extremistkopplingar

El Nadi ska också vara Facebook-vän med en man från Skåne, dömd för att ha uppmanat folk att skänka pengar till terroristorganisationer.

Men han förnekar bestämt att han själv skulle ha några extremistiska kopplingar eller sympatier.

– Jag har fem barn som är födda i Sverige, en stor familj, och jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, säger han till tidningen.

Utöver huvudmannens påstådda kopplingar ska tidigare anställda ha hyllat terrororganisationen IS. Säkerhetspolisen har också varit på besök. Skolinspektionen har också kritiserat skolan för att sakna adekvat sexualundervisning. Pojkår och flickor ska också ha suttit åtskilda under en frivillig lektion om moral, kallad "likabehandlingstid".

Skolans rektor tillbakavisar

Skolans rektor säger så här till DN på frågan om extremistkopplingarna.

– De ungdomar som ger sig hän till extremismen kommer inte från vår skola, utan från de kommunala förortsskolorna som inte kommer åt strukturerna. Alla våra elever klarar målen för att börja på gymnasiet. För mig är det den viktigaste integrationsaspekten av alla.

Han tillbakavisar också Skolinspektionens kritik. 

En tidigare anställd som ska ha haft kopplingar till en islamistisk grupp fick sluta när skolan blev varse om uppgifterna, enligt DN:s artikel.

"Vi har en bra verksamhet"

Till GT säger skolans rektor:

– Jag hävdar med bestämdhet att vi har en bra verksamhet som lever upp till värdegrunden i läroplanen och vi följer skollagen. Att huvudmannen skulle ha sådana kopplingar, det har jag inte sett något av i verksamheten. Tvärtom. Vi tar tydligt avstånd från den typen av extremism. Skolans huvudman är mån om att vi ska följa läroplanens värdegrund.

Rektorn förklarar att den anställde som fick sluta avskedades med omedelbar verkan när det uppdagades att denne "uttalat sig mycket konstigt på Youtube".

– Han var inte anställd som pedagog, konstaterar rektorn.

GT söker skolans huvudman.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!