Anklagas för att ha mörkat radonnivå

Publicerad

Kommunala bostadsbolaget i Karlstad, KBAB, anklagas för att ha mörkat resultaten av radonmätningar som gjorts i en hyresfastighet. Först efter påtryckningar fick boende ta del av resultaten, som på flera håll översteg givna riktvärden, i något fall med det dubbla, uppger Nya Wermlands-Tidningen.

– Det gör mig riktigt irriterad. Det är möjligt att det inte innebär en överdriven risk för lungcancer men de ska berätta vad mätningarna visat, säger en hyresgäst till tidningen.

När fastigheten nu ska åtgärdas har det hunnit gå flera år sedan mätningarna.

– Så får det inte hanteras. Det hör till att en fastighetsägare informerar sina boende om sådan här saker, säger Henry Stegmyr, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Bostadsbolagets vd Carin Skarman medger att rutinerna brustit och beklagar att hyresgäster som efterfrågat materialet först ska ha nekats.

– Det är än allvarligare, skulle jag säga, och inte bara en fråga om rutiner som brustit. Då är det den mänskliga faktorn som gjort fel. Självklart ska man få veta om man har en förhöjd radonhalt i sin lägenhet, säger hon till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER