Änkan visar hur hon elchockade sin make

Under rekonstruktionen visar änkan hur hon attackerade maken med elpistolen.

Under rekonstruktionen visar den 72-åriga änkan hur hon attackerade maken med elpistol.

Därefter lämnade hon honom liggande på marken.

– Jag ville fråga honom varför han stulit 14 år utav mitt liv, för det var vad jag kände att han hade gjort, säger änkan på rekonstruktionsfilmen.

Den drygt halvtimmen långa rekonstruktionsfilmen visar hur den 72-åriga änkan är tillbaka på brottsplatsen, i närheten av den tidigare bostaden i Strömstadsområdet. När hon tillsammans med poliser, åklagare och advokat går längs den stig som hon ska ha gått på den 22 september 1995 har hon svårt att känna igen exakt var mötet med maken skedde.

Änkan är till en början lugn men verkar något irriterad över att omgivningarna förändrats så mycket.

– Det var inte trångt med träd någonstans på den tiden, säger hon.

Efter en stund enas kvinnan och polisen om en plats på skogsstigen där hon med hjälp av en polis ska visa hur mötet med maken gick till.

– Han kommer emot mig och tar upp handen ur sin ficka och klämmer till mig rätt i munnen med någonting, antingen en sak han hade i handen eller handen, jag vet inte vilket.

Brister i gråt

Polisen frågar änkan vad som händer sedan.

– Jag får tag på honom och jag känner "vad fan sysslar du med? Varför har du gjort så här emot oss?", säger änkan med eftertryck.

– Nej, det här kommer jag inte att klara, fortsätter hon.

När änkan ska visa vad som händer mellan henne och maken blir det för mycket, hon bryter ihop i gråt och har svårt att genomföra scenen, gråter mot "makens" axel och skakar på huvudet.

– Jag är lika ledsen då som jag är nu, säger hon. Du säger att jag är arg men det var jag inte, jag var ledsen, säger hon till polisen som håller i rekonstruktionen.

"Kommer inte klara det här"

Efter en stund uppmanas hon att fortsätta berätta vad som hände mellan henne och maken.

– Jag vet inte om egentligen vad som händer mer än att jag försöker att få reda på varför han har gjort så här och vad han vill komma med och vad det beror på. Jag tyckte inte jag förtjänade det.

Änkan har svårt att minnas exakt vad som hände.

– Kommer man ihåg 18 år tillbaks... Jag gör inte det. Inte mer än att vi låg på backen flera gånger om han och jag.

Änkan blir ombedd att visa hur hon drog ner honom efter att själv legat ner. Då bryter hon återigen ihop.

– Jag har inte slagit honom i alla fall, det är det enda jag vet att jag inte har gjort.

– Nu får du resa på dig för jag kommer inte att klara det här, säger hon till polisen som ska föreställa maken.

"Stulit 14 år av mitt liv"

Änkan hjälper polismannen upp från marken.

– Jag fick inget svar utav honom, varför han gjort så här och vad det skulle gå ut på. Jag ville fråga honom varför han stulit 14 år utav mitt liv, för det var vad jag kände att han hade gjort. Men jag fick inga svar på varken det ena eller det andra, säger änkan.

Under rekonstruktionen ombeds änkan sedan att visa vad som hände med elpistolen som enligt åklagarens åtal ska ha tagit livet av mannen. Enligt änkan var det mannen som hade elpistolen, han ska ha tagit fram den och satt den mot henne.

– Jag rycker av honom den. Då gör jag likadant. Då gör jag så här, säger änkan och visar med elpistolen mot mannens kropp, upprepade gånger.

– Då försvarar han sig och då ramlar jag.

"Jag bara vände ryggen åt"

Elpistolen hamnade på marken och änkan ska ha ramlat men tagit sig upp igen. Polismannen frågar kvinnan vad som hände sedan.

– Jag tror att det är slut. Jag kan inte tänka mig att det här varit så lång tid som jag egentligen trott från starten, en halvtimme, men det tror jag absolut inte. Jag är inte tidsmedveten vid det här tillfället, säger änkan.

Hon har svårt att svara på frågan om var maken befinner sig när hon lämnar platsen.

– Jag vet inte för jag bara vände ryggen åt och gick. Om han var på väg upp eller inte det tittade jag aldrig på, säger änkan.

Till slut visar hon hur mannen ramlade ner på marken.

– Jag tycker att nu får det vara nog. Jag fick inte svar på mina frågor och då har jag inget mer att uträtta här, säger änkan.

Hon berättar att hon nog använde elpistolen två eller tre gånger på maken.

– Det är egentligen ingen riktig minnesbild för det här var ju så turbulent känslomässigt sätt för jag ville egentligen bara ha ett svar av honom, säger änkan.

Rekonstruktionen avslutades vid det hus där kvinnan bodde vid tillfället. Hon ska ha åkt dit efter händelsen med maken och grävt ner elpistolerna med hjälp av en yxa.