Änkan frias från mord på make med elpistol

Den 72-åriga kvinnan står åtalad misstänkt för att ha mördat sin hjärtsjuk make med en elpistol 1995.

Den 72-åriga änkan har misstänkts för att ha mördat sin make med en elpistol i Strömstadstrakten 1995.

Kvinnan har hela tiden nekat till anklagelserna och släpptes på fri fot efter rättegången i väntan på dom.

På onsdagen kom Uddevalla tingsrätts beslut. Mordåtalet ogillas och kvinnan frias.

- Det känns bra. Jag hade det på känn att hon skulle bli frikänd i alla fall för mord i och med att hon blev försatt på fri fot efter förhandlingen, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Åklagarsidan har menat att kvinnan den 22 september 1995 ha övermannat sin hjärtsjuke make genom att knuffa honom till marken och slå honom på bröstet och i ansiktet.

Därefter ska hon ha avfyrat en elpistol mot hans bröst, huvud, ansikte och mun ett flertal gånger och maken avled genom plötslig hjärtdöd.

Åklagare Staffan Lind anser att kvinnan gjorde detta med uppsåt.

Kvinnan ska även innan mordet ha varit våldsam och hotfull mot sin make, menar åklagarsidan.

På onsdagen sa Uddevalla tingsrätt sitt och kvinnan frias och mordåtalet ogillas.

Försvunnen

När maken dog anmäldes han försvunnen och hittades först några dagar senare och det antogs att han dött en naturlig död.

Men två år senare ringde änkan till slussen i radioprogrammet Karlavagnen och berättade om händelsen och en förundersökning om mord inleddes men lades senare ner.

Först efter att kvinnans son varit i kontakt med polisen tog utredning upp igen.

– Jag orkar inte bära det här längre, jag ser att även hon mår dåligt av detta, berättade han i tidningen Bohusläningen. Hon har gjort sin börda till min börda.

Sonen påstår att hon då erbjudit honom 100 000 kronor för att döda maken.

Relativt lindrigt våld

Åklagarsidan har menat att anledningen till kvinnans attack ska ha varit att maken ska ha begärt skilsmässa från sin fru och att hon var rädd att drabbas ekonomiskt av detta.

Hon skulle gå lottlös ur en skilsmässa men om maken dog skulle hon ärva honom. Men maken hade redan innan sin död ändrat i sitt testamente.

Den 72-åriga änkan har medgett att hon varit inblandad i ett bråk med sin make på den plats som åklagaren menat att han mördats på. Men att hon har haft uppsåt att döda honom har hon hela tiden förnekat och tingsrätten har valt att följa kvinnans linje.

"Det våld tingsrätten funnit att den misstänkte utövat mot maken är emellertid relativt lindrigt och inte av det slaget att det typiskt sett visar på en avsikt att döda. Dessutom har den misstänkte uppgett att maken levde när hon gick, vilket hon knappast skulle ha låtit honom göra om hon hade morduppsåt.", står det att läsa i domen.

Kvinnans advokat, Björn Hurtig, är mycket nöjd med tingsrättens dom.

- Det känns bra. Jag hade det på känn att hon skulle bli frikänd i alla fall för mord i och med att hon blev försatt på fri fot efter förhandlingen. Jag visste inte hur det skulle gå i frågan om försök till mord, men även där hade jag stora förhoppningar. Så jag är nöjd och glad.

Han har dock ännu inte kunnat nå 72-åringen för att berätta resultatet av tingsrättens beslut.

– Jag har inte fått tag på henne än, så hon kan vara lyckligt ovetandes eller egentligen olyckligt ovetandes om domen ännu. Men vi söker henne med ljus och lykta, säger Björn Hurtig en timme efter att domen fallit.

FAKTA

MANNEN HITTAS DÖD

1995: En man boende i Strömstadstrakten anmäls i september försvunnen, och hittas några dagar senare död i närheten av sin bostad. Dödsfallet betraktas som naturligt.


MISSTÄNKT MORD

1997: Polisen inleder en förundersökning gällande misstänkt mord, efter att mannens änka ringt in till ett radioprogram och pratat om en händelse med maken på ett sådant sätt att personer fattat misstankar. Kvinnan pratar endast med en telefonist och inte direkt ut i etern. Men inga bevis går att hitta och utredningen läggs ner.


KVINNAN GRIPS

2 oktober 2013: Den nu 72-åriga änkan grips av polisen, misstänkt för mord. Kvinnan anhålls.


PÅ SANNOLIKA SKÄL

4 oktober 2013: Änkan häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make 18 år tidigare. Åklagarsidan menar att motivet ska ha varit den pågående skilsmässan och att kvinnan då riskerat att bli arvslös.


RÄTTEGÅNG

7 februari 2014: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Under den första rättegångsdagen hålls sakframställningarna och målsägande förhörs.