Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Änkan erkände mord enligt sonen: "Börda"

Den mordmisstänkta änkans son har pratat inför rätten.
Foto: Måns Langhjelm / Scanpix

Nu har den mordmisstänkta änkans son pratat inför rätten.

Enligt sonen har hans mamma tidigare erkänt mordet för honom.

– Jag orkar inte bära det här längre, sa han inför rätten enligt Bohusläningen.

Rättegången mot den 72-åriga änka som misstänks för mord på sin make inleddes under fredagen. Kvinnan misstänks ha mördat sin dåvarande man med en elpistol 1995 i Strömstadstrakten. Mannen dog av plötslig hjärtdöd.

På fredagen vittnade den döde mannens dotter i Uddevalla tingsrätt.

– Pappa var rädd för henne, när han väl begärt skilsmässa var han starkare än han varit på flera år. Han sa att han var lycklig, sa hon.

Och när rättegången fortsatte på tisdagen var det den mordmisstänkta änkans son tur att prata inför rätten.

– Jag orkar inte bära det här längre, jag ser att även hon mår dåligt av detta. Hon har gjort sin börda till min börda, berättade han enligt Bohusläningen.

Nekar till mord

Det var sonens uppgifter som gjorde att polisen valde att ta tag i utredningen igen 2012 efter att ha lagt ner den 1997. Enligt Bohusläningen berättade han att hans mamma erbjudit honom att döda mannen mot en ersättning på 100 000 kronor. Enligt sonen ska hon ha sagt att hon skulle lösa problemet själv och några dagar senare också berättat att "Nu är det gjort, nu är han död."

Änkan nekar fortfarande till brottet och åklagare Stefan Lind säger till Bohusläningen att det kan bli svårt att få henne fälld för mord. Anledningen är att det är svårt att fastställa elpistolen som mordvapen.

– Det kommer att bli en bedömningsfråga, men att hon åkt dit för att göra detta menar jag är alldeles uppenbart nu och det är därför jag har med ett andra yrkande om försök till mord, säger Stefan Lind till Bohusläningen.

FAKTA

MANNEN HITTAS DÖD

1995: En man boende i Strömstadstrakten anmäls i september försvunnen, och hittas några dagar senare död i närheten av sin bostad. Dödsfallet betraktas som naturligt.

MISSTÄNKT MORD

1997: Polisen inleder en förundersökning gällande misstänkt mord, efter att mannens änka ringt in till ett radioprogram och pratat om en händelse med maken på ett sådant sätt att personer fattat misstankar. Kvinnan pratar endast med en telefonist och inte direkt ut i etern. Men inga bevis går att hitta och utredningen läggs ner.

KVINNAN GRIPS

2 oktober 2013: Den nu 72-åriga änkan grips av polisen, misstänkt för mord. Kvinnan anhålls.

PÅ SANNOLIKA SKÄL

4 oktober 2013: Änkan häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord på sin make 18 år tidigare. Åklagarsidan menar att motivet ska ha varit den pågående skilsmässan och att kvinnan då riskerat att bli arvslös.

RÄTTEGÅNG

7 februari 2014: Rättegången inleds i Uddevalla tingsrätt. Under den första rättegångsdagen hålls sakframställningarna och målsägande förhörs.