Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anita: Hästar är bättre psykologer än människor

Foto: Privat Bild / PRIVAT BILD
Foto: Privat Bild / PRIVAT BILD

Anita Teunissen, 44, bedriver samtalsterapi – med hjälp av hästar.

Hon menar att en häst kan vara en bättre psykolog än en människa.

– Vi människor ser bara toppen av isberget när vi pratar med någon, men hästen kan se vad som finns under ytan, säger Anita.

Enligt den värmländska ranchägaren är metoden stor på kontinenten och i USA, och nu vill hon sprida den i Sverige.

Anita Teunissen driver Sun Dance Ranch i närheten av Hagfors, Värmland. Och förutom älgsafari och ridlektioner erbjuder hon även samtalsterapi – med hjälp av hästar, vilket P4 Värmland tidigare berättar om.

– Det är en metod som är stor i Tyskland och Holland, och ännu större i USA. Jag använder hästen som en spegel, för att snabbare förstå vad det är mina klienter behöver hjälp med, säger Anita.

Tillsammans med sin klient går Anita in i en paddock, där en häst väntar.

– Hästar är flockdjur. De vill gärna vara tillsammans med någon för att öka sina överlevnadschanser, och finns det inga andra hästar i närheten vill de se om du kan vara en bra flockmedlem, berättar Anita.

Hon observerar hur klienten agerar i förhållande till hästen, och hur hästen agerar i förhållande till klienten och drar sedan slutsatser utifrån det.

– Hur man möter en häst säger en hel del om en människa. Och hur hästen möter dig säger ännu mer, säger Anita.

Skrapar med hoven

Bland annat studerar Anita hur hästen beter sig, när klienten leder den runt i paddocken. Om hästen går först betyder att den tar på sig ledarrollen. Om den väljer att gå jämsides, vill den vara din vän, och om den följer efter klienten är det ett tecken på förtroende.

– Utifrån hur hästen och klienten interagerar, ställer jag frågor som jag tror är relevanta. Man kan säga att hästen fungerar som en katalysator i terapisamtalet. Med en psykolog tar det fyra till sex samtal innan man kommer fram till de riktigt brännande frågorna, men med en häst tar det sällan mer än tio minuter, hävdar Anita Teunissen.

Hon menar också att hästen markerar tydligt, om klienten försöker undvika känsliga ämnen.

– Hästen skrapar med hoven om du säger en sak och din kropp säger en annan. Men den slutar om du börjar komma in på det som verkligen är viktigt, säger Anita.

Hästen ser under ytan

Anita Teunissen poängterar att hovskrapandet är en observation hon har gjort, några bevis har hon inte. Men däremot menar Anita att det finns kliniska studier som påvisar hästars användbarhet i terapisituationer.

– Det finns studier i Tyskland som visar det. Coachning med hjälp med hästar är en form av ACT-terapi (Acceptance and Commitment Therapy, reds. anm.), som är en utveckling av KBT, och är vida accepterat, säger hon.

Ett grundantagande inom ACT är att vi människor inte bara undviker sådant som faktiskt är farligt eller obehagligt vi undviker också tankar, känslor och minnen som är associerade med det farliga eller obehagliga.

– Vi människor ser bara toppen av isberget när vi pratar med någon, men hästen kan se vad som finns under ytan, säger Anita.