Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anita, 77, har väntat i år på sin operation

Anita Vilhelmsson, 77, väntar fortfarande på sin operation.Foto: PRIVAT
Anitas dotter Camilla Karlsson.Foto: PRIVAT

Anita Vilhelmsson, 77, lider av svåra smärtor i ryggen och har väntat i flera år på en operation. 

Senast förra våren blev hon nekad operation i sista stund. 

Nu fortsätter väntan på behandling.

– De här åren har förstört så mycket av mitt liv, säger hon.

Enligt Sahlgrenska så är det just äldre och multisjuka som drabbas värst i vårdköerna.

Anita Vilhelmsson från Ulricehamn lider av sjukdomen spinal stenos, vilket betyder trång ryggrad. Nerverna kommer i kläm och det har gjort att hon har ont i benen och rygg och fått det svårt att gå längre än bara korta sträckor. Hon har även diskbråck i halsryggen.

Problemen började omkring 2013, alltså för drygt fem år sedan. Och sedan länge väntar hon på att få till en operation för besvären.

– Inget händer. Det är jättehemskt. Hon har varit så dålig, har trillat och skakar i hela kroppen på grund av svåra smärtor, berättar dottern Camilla Karlsson.

Operation ställdes in

Förra våren skulle hon ha opererats på en klinik i Göteborg. Men bara dagarna innan operationen blev av ställdes den in, berättar hon själv. 

Anledningen till att den ställdes in var att kliniken ansåg att man var tvungen att ta hänsyn till andra åkommor om man skulle operera ryggen, och att man var tvungen att ytterligare bedöma nödvändigheten för en halsryggoperation. Det framgår i en remiss som vi tagit del av.

– Dagen före operationen fick jag ett brev om att de inte opererade mig. Jag vet inte om det var för komplicerat. Det är ju rygg och ben och allting, berättar Anita Vilhelmsson.

Väntar fortfarande

Nu, mer än ett år senare, väntar hon i stället på en operation på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Men där är det kö. Anledningen är långa väntetider, som ortopedkliniken själva uppger.

– Jag har inte fått någon tid än. Det verkar inte som att jag får någon.

Anita har svårt för att gå, men kan ta sig fram kortare sträckor med rullator.Foto: PRIVAT

När GT pratar med Anita ligger hon på sjukhuset i Borås. Hon har brutit foten. En följdeffekt av sjukdomen, menar hon. Att hon har svårt att gå och lätt trillar.

– Det har varit ett elände. Jag är inne på femte året om man räknar från början. Det räcker med fem minuter så måste jag sätta mig ner, förklarar hon.

”Förstört mitt liv”

Vad har du känt under den här tiden?

– De här åren har förstört så mycket av mitt liv. Jag har inte kunnat gå. Jag har varit handikappad kan man ju säga. Jag har ju rullator inne och ute. Och larm om jag skulle ramla. Men jag kan inte gå så långt. Jag får sätta mig och vila. Jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Peter Nyberg, sektionschef för rygg och tumörortopedin vid Sahlgrenska sjukhuset, berättar att de långa köerna är ett känt olyckligt förhållande.

– Vi köper väldigt mycket vård från privata aktörer för att kunna korta de här långa köerna. Men det är ett dilemma kring de här äldre och sjuka patienterna, för det finns ingen privat instans som kan erbjuda dem den vård de behöver utöver ryggbesvären. Deras sjukdomar kräver ett fullvärdigt sjukhus och då hamnar de i vår kö.

Över ett års väntetid

Nyberg beskriver vidare att man normalt får vänta strax över ett år på operation – men att väntetiden för ett år sedan var så lång som två år.

– Vi har köpt in bedömningsbesök och operationer för 41 miljoner kronor för att attackera den här kön. Men det är klart att vi inte tycker att det är roligt och att vi skulle vilja hjälpa patienter i större omfattning.

Anita skiftar mellan rullstol och rullator i vardagen.Foto: PRIVAT

Anita Vilhelmsson vill dock poängtera att hon behandlats väl av sjukvården när hon väl fått hjälp. Det är de långa väntetiderna hon vänder sig emot. 

– Sjukvården fungerar jättebra när man väl kommer dit. Alla är vänliga och ställer upp. Men de kan inte hjälpa att det är sådan kris i vården. Det är för lite läkare, säger hon och tillägger:

– Det värsta är väntan.