Foto: NILS PETTER NILSSONFoto: NILS PETTER NILSSON
 Foto: NILS PETTER NILSSON

Anhöriga till mördad gängledare nekas ersättning

Publicerad

De anhöriga till den lokala gängledare som sköts ihjäl vid massakern i Vår krog och bar för två år sedan nekas ersättning från Brottsoffermyndigheten.

Bakgrunden är de tydliga kopplingarna till uppgörelser inom kriminella kretsar.

Gängledaren var i 25-årsåldern då han tillsammans med vänner satt på Vår krog och bar den 18 mars 2015 för att se på fotboll. Maskerade och tungt beväpnad män tog sig in i lokalerna och sköt mot gängledaren som avled på platsen.

20-årige Petar Petrovic, utan kopplingar till gängmiljön, sköts ner utanför.

Sju män, samtliga knutna till ett kriminellt nätverk i norra Biskopsgården, har senare dömts för inblandning i morden. Motivet bedöms ha varit att komma åt medlemmar i ett konkurrerande nätverk i södra delarna av Biskopsgården.

Den 25-årige mannen var vid tillfället ledande för nätverket i södra Biskopsgården och hade en lång bakgrund i kriminella gängmiljön. Hämndmotiv för andra attacker i den då pågående våldsspiralen mellan kriminella i Biskopsgården har också lyfts fram av polis och åklagare. 

 

LÄS MER: Polis såg på då Vår krog och bar stormades

 

Utsatt sig för ökad risk att skadas

De dömda ska betala 75 000 kronor i skadestånd till de anhöriga, enligt beslut av både tingsrätten och hovrätten. 

Men nu säger Brottsoffermyndigheten nej till brottsskadeersättning åt tre anhöriga. 

"Brottsoffermyndigheten ifrågasätter inte att det inträffade har inneburit ett stort lidande för dig. Enligt myndighetens bedömning har dock mordet på NN utgjort en uppgörelse i kriminella kretsar. Genom sin inblandning i kriminell verksamhet har NN utsatt sig för en ökad risk att skadas", skriver Brottsoffermyndigheten i sitt beslut.

Beslutet att neka ersättning är enligt Brottsoffermyndigheten enligt praxis. Ersättningen kan sättas ned eller helt nekas de anhöriga om den avlidne genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt har ökat risken att skadas - eller i detta fall - mördas.

Att ingå i en gängkonflikt har tidigare bedömts på samma vis.

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER