Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhörig fick plats på högskola utan att söka

Högskolan i Skövde.Foto: Google

SKÖVDE. En person har antagits till en utbildning på högskolan i Skövde – utan att ens ha sökt till programmet.

Personen har en anhörig som är anställd på högskolan – denne och ytterligare en medarbetare lämnar nu sina jobb efter hot om avsked. De åtalsanmäls även för tjänstefel.

– Ett brott i myndighetsutövningen är mycket allvarligt, säger högskolans rektor Sigbritt Karlsson till Skövde nyheter.

Det var Skaraborgs allehanda som var först med att uppmärksamma antagningsskandalen vid högskolan i Skövde.

Misstankar om tjänstefel riktas mot två medarbetare på högskolan i Skövde efter att en anhörig till en av de anställda antagits till högskolan – utan att ens ha sökt någon utbildning.

– Den här typen av tjänstefel skulle kunna vara grund för avsked. Högskolan är också enligt lag skyldig att göra en åtalsanmälan, säger Anneli Metso Kjellquist, HR-chef vid högskolan i ett pressmeddelande som Skövde nyheter tagit del av.

Medarbetarna åtalsanmäls

I fredags togs ärendet upp i högskolans personalansvarsnämnd och där beslutades att de två medarbetarna ska åtalsanmälas för tjänstefel.

– Vi har aldrig upplevt något liknande tidigare. Det är en mycket tråkig händelse och vi agerar nu kraftfullt. Myndighetsutövningen är så viktig för oss och just antagningsprocessen en av de viktigaste delarna i detta – alla måste kunna ha ett orubbat förtroende för att det här sköts på ett rättssäkert sätt, säger Anneli Metso Kjellquist till sla.se.

Avstår sin plats

Skolans rektor, Sigbritt Karlsson, ser incidenten som extremt allvarlig.

– Alla ska kunna lita på att högskolan i Skövde agerar korrekt och klanderfritt i hanteringen av studenter. Ett brott i myndighetsutövningen är mycket allvarligt, säger hon till Skövde nyheter.

Skandalen upptäcktes i en rutinkontroll inför vårterminens start och personen som antogs har valt att avstå sin plats.