Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anhölls för misshandel av sitt barn

Joakim Orlander skulle lyfta upp sin son - då bröts armen på Liam, fyra månader. Det blev starten på familjen Orlanders långa mardröm - som bröts först när Liam testats för benskörhet. "De har tagit Liams babytid ifrån oss", berättar AnnSofi Holmström.Foto: Leif Gustafsson
GÖTEBORG. När Joakim Olander lyfte upp sin fyra månaders son ur vagnen hörde han ett knak.
Lille Liams arm bröts på grund av benskörhet.
Och familjen Olanders långa mardröm inleddes, avslöjar Crimenews.se.
Armbrottet skedde i november förra året. Joakim Olander var hemma med sina tre barn i lägenheten i Göteborg. Mamman till det yngsta barnet, Liam 4 månader, var hemma hos några väninnor.
- Jag lyfte upp Liam ur vagnen och hör hur det knäcker till. När jag tittar på honom så hänger armen rakt ner, berättar Joakim Olander för Crimenews.se.
Han ringer genast sambo Ann-Sofi Holmström och hon åker till sjukhuset med Liam medan Joakim Olander stannar hemma med de två andra barnen.
- Liams arm var bruten men det märkliga var att den var bruten rakt av. Några andra skador hade han inte. Inte ens något blåmärke.
Liam undersöks och det finns inga andra tecken på att han skulle ha varit utsatt för misshandel. I de första journalanteckningarna från sjukhuset skriver läkaren att det är möjligt att Liam lider av benskörhet.

Skyddat boende

Men då skadan inte kan förklaras anmäler sjukhuset händelsen till Socialförvaltningen.
- Två kvinnor från Socialtjänsten kommer då och förklarar att jag måste följa med till ett skyddat boende tillsammans med Liam. Jag blev helt chockad, berättar Annsofi Holmström.
Joakim Olander förbjöds att träffa både sin sambo, Liam och sina två andra barn. AnnSofi Holmström erbjöds boende på en kvinnojour men vägrade.
- Jag förstod inte varför jag och Liam skulle skyddas från Joakim. Han har aldrig skadat någon av oss.
Annsofi Holmström flyttade till sin mamma med Liam och Joakim Olander bodde hos sin bror.
Efter cirka 10 dagar fick de ett nytt förslag från Socialförvaltningen. Om de ville bo tillsammans fick de vara på ett familjehem. Paret accepterade förslaget och flyttade in på Birkahemmet.
- Det var en fruktansvärd miljö. Vi bodde på tio kvadratmeter med ett fönster så högt att jag inte kunde se ut. Ventilationen var obefintlig, värmen gick inte att sänka och det stank mögel, säger AnnSofi Holmström.

"Vi var fångar"

Ganska snabbt visade det sig att placeringen på Birkahemmet var allt annat än frivillig som paret hade uppfattat det.
Familjen observeras av personalen för att utreda Joakim Olanders och AnnSofi Holmströms förmåga till föräldraskap. Joakim Olander får inte gå till sitt arbete och tvingas sjukskriva sig trots att han är frisk. Han får inte heller träffa sina två äldre barn.
- Plötsligt säger de att om vi lämnar hemmet måste de ta beslut om ett omhändertagande av Liam. Först då förstår vi vad som egentligen har hänt. Vi var fångar på hemmet. Jag har nog aldrig varit så rädd i hela mitt liv, säger AnnSofi Holmström.
Veckorna går. Under tiden ska familjen delta i en del övningar.
- Bland annat skulle vi prata om Liams arm därför att han på det sättet skulle bearbeta sitt trauma och vi vår skam och skuld. Vi gjorde allt vi blev tillsagda för vi var livrädda för att protestera. Under hela tiden frågar vi varför inte Liam kan bli undersökt för benskörhet. Vi var ju fruktansvärt oroliga att han var sjuk.
Familjen hoppas på att få komma hem till jul men någon gemensam jul utanför Birkahemmet är det inte tal om. I januari ska Liam döpas, men dopet får Joakim Olander och AnnSofi Holmström ställa in.

Sätts i cell på häktet

Den 12 januari får familjen vara hemma på permission. På morgonen ringer det på dörren. Där står två poliser som tar med Joakim Olander till förhör. AnnSofi Holmström tas också in på förhör som vittne.
Joakim Olander anhålls och hamnar i en cell på häktet.
- Det var fruktansvärt. När jag satt där var min största skräck att AnnSofi Holmström och min familj kanske ändrade sig. Att de plötsligt inte skulle tro på mig, säger Joakim. Han röst spricker när han talar om tiden i häktet och tårarna trillar nerför kinderna.
Familjens släkt, flera vänner och Joakim Olanders före detta sambo och mamma till hans andra barn vittnade om att de ansåg det fullständigt omöjligt att Joakim Olander skulle ha misshandlat Liam.
Tre dagar senare är det häktningsförhandlingar och Joakim Olander blir frisläppt.
Nu blir det plötsligt fart. Socialsekreterarna hade ringt till sjukhuset och frågat om Liam kunde prioriteras. Nu skulle Liam äntligen undersökas för en eventuell benskörhet. Det är bara möjligt att göra på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm och dit fick paret komma med Liam den 29 januari - närmare tre månader efter Liam brutit armen.
- Undersökningen visade att Liam har osteogenesis imperfecta, det vill säga benskörhet. Hans värde låg på 65 procent och borde ligga på en skala mellan 75 och 125 procent, säger AnnSofi Holmström.

"Jag var helt slut"

När Liam fått sin diagnos lägger åklagaren ner förundersökningen.
- När allt var över blev jag bara helt tom. Jag var slut och bara sov.
Den 4 mars dimper Socialförvaltningens utredning ner i brevlådan i ett öppnat kuvert.
- Då hade de skickat utredningen till fel adress där någon öppnat den och sedan kommit och lagt in den i vår brevlåda, berättar Joakim Olander.
I dag lämnas en stämningsansökan in riktad mot Göteborgs kommun, uppger crimenews.se. Joakim Olander och AnnSofi Holmström stämmer kommunen för fel och försummelse vid myndighetsutövning. Där kräver de ersättning för Joakim Olanders inkomstbortfall och 100000 kronor var för Joakim Olander, AnnSofi Holmström och Liam för kränkningen.
- Det får bara inte gå till på det här visat. Vi motsätter oss inte attSocialförvaltningen utreder utan hur de gör det.
Båda två känner sig djupt kränkta.
- Det är en stor sorg också. En stor del av Liams babytid har de tagit ifrån oss och det har varit fruktansvärt att bli så ifrågasatt som förälder, säger AnnSofi Holmström.
Att driva processen mot kommunen kan bli en dyr historia. För att klara den ekonomisk har föräldrarna startat Liams fond och en hemsida för att få ekonomiskt stöd att driva processen.
- Vi kommer göra allt vi kan för att få detta prövat. Ingen ska behöva gå igenom detta på det här sättet och det går bara inte att acceptera Socialförvaltningens agerande, säger AnnSofi Holmström.