Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Angereds stadsdelsdirektör kritiseras i jävsgranskning

Foto: / GÖTEBORGS STAD
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: NORA LOREK

Angereds stadsdelsdirektör Rickard Ernebäck var med och tog in sin mångårige chefskollegas fru som konsult för att utbilda rektorer och chefer i den egna stadsdelen.

Det kunde GT berätta i somras.

Nu kritiseras Ernebäck för att inte ha varit tillräckligt öppen med sin privata relation till konsulten som kan ha fått en fördel mot andra bolag.

Detta enligt en granskning som gjorts inom ramen för Göteborgs stads whistleblowerfunktion. 

– Förtroende är sådant som andra får avgöra, säger Rickard Ernebäck.

Rickard Ernebäck tillträdde som Angereds stadsdelsdirektör så sent som i juni i år. Hans företrädare sparkades efter en lång serie missförhållanden, varav en del kunde avslöjas i GT:s granskning under hösten.

Under Ernebäcks ledning har stadsdelen försökt bryta med gamla mönster. Bland annat ställdes årets julbord in för alla anställda efter en upphandlingsmiss, för att inte riskera bryta mot lagar och regler. 

LÄS MER: Här anlitar stadsdelsdirektören sin chefskollegas fru

 

Över en halv miljon kronor

Men nu riktas kritik mot Ernebäck själv efter att han varit med och anlitat ett konsultbolag vars vd han har privata band till. Det rör sig om en mångårig chefskollegas fru som stadsdelsdirektören träffar privat och som fått uppdrag värda över en halv miljon kronor.

Ernebäck uppgav först att han inte varit inblandad då bolaget anlitades, men GT kunde avslöja att han i själva verket både ingått i arbetsgruppen som föreslog konsulten och skrev under avtalet.

– Jag hade inte minnesbilden att avtalet var undertecknat av mig, sa Rickard Ernebäck då han konfronterades med uppgiften.

Nu är Göteborgs stads Whistleblowerfunktion klar med sin granskning av affären. Och i granskningen, som utförts av en norsk advokatbyrå knuten till funktionen, riktas kritik mot stadsdelsdirektören. Bland annat borde han ha varit tydligare med sina privata kontakter då han var med och anlitade konsulten. Enligt granskningen kan det "ifrågasättas om (Rickard Ernebäck) har varit saklig och objektiv i sin tjänsteutövning".

LÄS MER: Julbordet ställs in för Angereds anställda - efter miss

 

Stadsdelsnämndens ordförande i Angered, Ali Moeeni, S, tvekade inte i somras om vem som bar ansvaret för anlitandet av konsulten. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

Chefskollegas fru kan ha fått fördelar

Det konstateras också att konsulten kan ha fått en fördel i förhållande till andra leverantörer och att konkurrensen kan ha satts ur spel då bolaget började anlitas innan förfrågningsunderlaget skickats ut till andra bolag för att dessa skulle få möjlighet att ge bud.

I intervjuer med advokatbyrån har Ernebäck medgett att han framför allt umgåtts med den tidigare chefskollegan men att Göteborg är litet och att han även träffat hans fru privat. 

Chefskollegan och dennes fru bjöds också in och närvarade vid en försenad privat inflyttningsfest ett år före hon anlitades som konsult, uppger Ernebäck efterhand som utredningen fortlöper..

En slutsats i granskningen är att Rickard Ernebäck borde ha föregått med gott exempel och lyft frågan om en eventuell jävssituation:

"Vidare är det extra viktigt att han som dåvarande sektorschef, nuvarande stadsdelsdirektör, föregår med gott exempel och främjar en kultur och verkar för ett öppet klimat där frågor som rör exempelvis jäv med enkelhet kan diskuteras på arbetsplatsen", skriver Whistleblowerfunktionen i sin granskning.

Rickard Ernebäck säger att mycket kommer ske i stadsdelen den närmaste tiden.

– Jag får ta till mig av detta och dra lärdom. Det finns ett antal rekommendationer som kopplas till detta som vi får tag i här, säger Rickard Ernebäck som bland annat nämner rutiner kring upphandlingar och jäv.

Men vilket förtroende har du att driva de här frågorna när en del av kritiken är att du själv inte väckt jävsfrågan i ett sådant här läget?

– Jag tänker förtroende är sådant som andra får avgöra. Och jag får dra lärdom och se till att det inte upprepas igen. 

GT har sökt stadsdelsnämndens ordförande i Angered Ali Moeeni, S. Under onsdagen återkommer han och meddelar då att nämndens presidium under tisdagskvällen haft ett längre samtal med stadsdelsdirektören och att man fått garantier om att något liknande inte ska upprepas igen.

Han betonar också att det inträffade skedde innan Rickard Ernebäck tillträdde som stadsdelsdirektör.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!