Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Angelicas hundar förgiftades med foder: ”Väldigt otäckt”

Sveriges populäraste hundar.
Angelica Prytz och hennes sambos hundar åt något giftigt i deras trädgård.Foto: Privat

Angelica Prytz, 35, släppte ut sina tre hundar i trädgården efter jobbet.

Plötsligt började de gräva och rota i något som visade sig lukta starkt av kemikalier och som var utblandat med torrfoder.

I panik åkte de in till veterinären som kunde konstatera att hundarna blivit förgiftade.

– De här hundarna är som våra barn och en del av familjen. Att någon försökt döda dem känns fruktansvärt, berättar Angelica.

Angelica Prytz bor tillsammans med sin sambo i Händenetorp utanför Skara.

När Angelica kom hem från jobbet i måndags släppte hon sin vana trogen ut parets tre Shetland sheepdog-tikar i deras inhägnade trädgård.

Men den här gången agerade hundarna annorlunda, berättar Angelica.

– De verkade väldigt intresserade av något i ett hörn av trädgården och började gräva med tassarna. Det brukar inte vara så.

Angelica sa åt hundarna att sluta, vilket de gjorde, men så fort hon vände ryggen till återvände de till platsen.

När hon gick dit för att kolla vad som väckt hundarnas intresse såg hon inget speciellt, däremot kände hon en märklig doft, vilket Skövde Nyheter tidigare skrivit om.

– Det luktade kemiskt, men jag tänkte inte så mycket på det där och då, för det kan börja lukta lite när det regnar, vilket det gjorde då, säger hon.

”Luktade väldigt kemiskt”

När Angelicas sambo kom hem gick han och kollade på platsen.

– Han såg små vita kulor, eller bitar i jorden. Vi märkte också att en av hundarna hade det i pälsen. Det luktade väldigt kemiskt. Tio minuter senare började en av tikarna kräkas, berättar hon och fortsätter:

– Hon spydde upp stora vita bollar, av vad jag till början trodde var någon form av hoppressat pulver och delar av torrfoder, vilket jag reagerade på eftersom våra hundar inte äter torrfoder.

Hundarna fick kräkmedel hos veterinären för att spy upp det de ätit.Foto: Privat

Paret åkte i ilfart till en veterinärklinik i Borås, där veterinärerna gav hundarna aktivt kol, kräkmedel och mediciner mot förgiftning.

I dag mår hundarna efter omständigheterna bra, men oron hos Angelica är stor.

– Två av dem verkade inte ha fått i sig så mycket. Men när det gäller förgiftningar kan det ta flera månader innan man ser påverkan på njurar och andra inre organ. Vi får försöka leva med det här så bra det går nu, säger hon.

Polisutredningen lades ned

Angelica och hennes sambo är mycket skärrade av händelsen och upplever att förgiftningen av deras hundar är riktade mot dem.

– Det känns väldigt personligt och väldigt otäckt. Vårt hus ligger väldigt avsides för att komma ut till oss upplever vi att man måste göra ett aktivt val att skada våra hundar, berättar Angelica och fortsätter:

– De här hundarna är som våra barn och en del av familjen. Att någon försökt döda dem känns fruktansvärt.

Händelsen polisanmäldes och rubricerades som djurplågeri, men har lagts ner enligt stationsbefälet i vid Lidköpingspolisen.