Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Angelica rasar mot nya trendleksaken

"Jag är rädd för hur plast kan påverka mina barns hälsa", säger Angelica Zetterström som bloggar under namnet "Ekomorsan".
Foto: Privat
Squishies är klämleksaker i plast för lite större barn.
Foto: SILLY SQUISHIES

Den nya leksaken squishies beskrivs som årets trendleksak. 

Men den får "Ekomorsan" Angelica Zetterström att ryta ifrån. 

– Jag är rädd för hur plast kan påverka mina barns hälsa.

Squishies är en klämleksak i plast för barn som riktar sig till barn i åldern 6–8 år marknadsförs även som en antistressak för vuxna. 

– Det är tråkigt att man inte fokuserar mer på hållbara material. Jag tycker tillverkarna borde ha kommit längre, säger bloggaren Angelica Zettergren som bloggar under namnet Ekomorsan. 

– Det känns som att de inte är intresserade av att ta fram produkter som varken är farliga för barns hälsa eller miljön. De vill bara jaga nästa hype, fortsätter hon.


LÄS MER: Konsumentverket varnar för trendleksaken squishies  


Hormonstörande

Angelica oroas över den mängd plast som vi fyller våra barns rum med.

– Jag är rädd för hur plast kan påverka mina barns hälsa. Ftalater som finns i vissa plasttyper är hormonstörande och kan påverka barns fruktsamhet i framtiden. Jag skulle bli väldigt ledsen om det hände mina barn, säger hon.

Den hormonstörande kemikalien ftaler som finns i mjukgjord plast och PVC-plast, även kallad vinyl, tros kunna påverka fertiliteten och vara en källa till cancer. År 2007 infördes inom EU hårdare regler för nytillverkade leksaker, där finns en gräns för hur mycket kemikalier plastleksaker får innehålla. Men det man främst ska se upp med, menar Angelica, är leksaker från Kina och andra länder utanför EU där kemikalielagarna kan vara slappare.

– Därför gör jag vad jag kan redan nu för att mina barn ska få leva ett så hälsosamt liv som möjligt. Men givetvis tänker jag ur miljöperspektiv också när jag väljer bort plast.


LÄS MER: Göteborgs miljöinspektion uppmanar butiker att rensa bland plastleksaker 


Ekomorsans uppmaning

Hon uppmanar föräldrar att titta noga efter en innehållsförteckning för produkter till barn. 

– Men det är inte alltid lätt att se, till exempel så saknas detta för leksaker och om du har tur kan du i alla fall få veta vilken typ av plast det är men inte exakta innehållet. Ofta handlar det om att ge och ta, en barntröja med tryck i tyget i stället för plasttryck kanske inte är av ekologisk bomull, man kan inte alltid få både och.