Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Angelica hade vanliga symptom – var tumör

Angelica Hagstedt vid sitt senaste besök på Sahlgrenska. Foto: Privat
Tumören och medicinerna ger Angelica yrsel, tryck i huvudet, hjärntrötthet, klåda och sömnsvårigheter. Foto: Privat

När Angelica Hagstedts arm domnade bort åkte hon direkt till sjukhuset. Men vad läkarna först trodde var stroke var egentligen något helt annat.

I hennes huvud fanns en tumör stor som en cashewnöt.

– Läkarna sa bara att jag hade något i huvudet, då fick jag en panikattack, säger hon.

Efter att ha lidit av ett antal olika symptom i några år valde Angelica Hagstedt, 33, i Kungsbacka till sist att uppsöka akuten en kväll år 2013. Hennes arm hade domnat bort.

– Dessförinnan hade min mens försvunnit och jag hade extrem klåda på smalbenen och i hårbotten. Jag pendlade i vikt och hade mycket yrsel. Men jag kopplade inte till att jag skulle vara sjuk.

På sjukhuset trodde läkarna först att Angelica hade fått en stroke och skickade henne vidare till Varbergs sjukhus. Där blev hon kvar följande dagar för en MT-röntgen, som sedan visade sig att hon hade något som var över en centimeter stort i sitt huvud, något som Kungsbacka-Posten var först med att berätta om. 

– Läkarna sa bara att jag hade något i huvudet, då fick jag en panikattack. Jag hade aldrig haft sådan ångest tidigare. 

Efter en MR-röntgen några dagar senare visade det sig att Angelica hade ett hypofysadenom. Mer än så fick hon inte reda på, utan skickades i stället hem från sjukhuset och blev sjukskriven.

 

LÄS MER: "De öppnade skallen och fick bort allting..." 

 

Hittade en polaktintumör

Först en månad senare fick hon träffa en ny läkare som förklarade att man hade hittat en godartad prolaktintumör, vilket förklarade de symptom Angelica känt under flera år, eftersom tumören styr könshormonerna östrogen och prolaktin i kroppen.

Sedan tumören hittades har Angelica testat fyra olika mediciner. Varav en fungerande. 

– Jag har fått alla biverkningar man kan ha. Men eftersom min tumör också ger mig en del symptom är det ibland svårt att skilja dem åt. 

Tappade håret 

Efter att medicineringen påbörjats började Angelica tappa hår, ögonfransar och naglar. Hennes yrsel ökade, hon tappade matlusten och fick svåra koncentrationssvårigheter. I samma veva blev hon också sjukskriven. 

– Jag blev väldigt ledsen när jag tappade håret, eftersom det var det som fick mig att se sjuk ut.

Under 2014 började Angelica arbetsträna och har sedan dess successivt arbetat mer och mer. 

– Vissa dagar är jag som vemsomhelst, andra dagar får jag krypa till toaletten.

 

LÄS MER: Småbarnsmamman besegrade tumören 

 

Operationen misslyckades

Trots många risker opererades Angelica i april 2016. Men tumören hade flutit ihop med hyopfysen vilket gjorde att läkarna inte kunde avlägsna tumören.

– Med varje positivt besked följer ett bakslag. Det är så tragiskt så det blir komiskt.

En tid efter operationen fick hon veta att tumören krympt flera millimeter. Och sedan dess har den behållit sin storlek. I dag försöker Angelica leva ett så normalt liv som möjligt, trots biverkningarna och att hennes värden, medicinering och mående till och från förändras.

– Jag är en glad och positiv människa och jag är tacksam över att min familj, mina vänner  och min fantastiska läkare finns där för mig. Jag ska ge mig fan på att klara mitt liv så pass bra som möjligt. Men jag hoppas att kunna hjälpa andra genom att öppna mig och prata min sjukdom.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!