Anette Winter anmäld för brott mot grundlagen

Mikael "Prinsen" Trolin anmälde Anette Winter.
Foto: Privat

GÖTEBORG. Områdeschefen Anette Winter på Göteborg Energi har nu anmälts till både Justitieombudsmannen och Justitiekanslern för brott mot grundlagen. 

Detta sedan hon frågat konsulten Karin Törnqvist om det var hon som pratat med Uppdrag Granskning.

Bakom anmälan står Folkpartipolitikern Mikael "Prinsen" Trolin i Stockholm. 

 För 1,5 år sedan engagerade han sig i ett fall med en anställd på Södertälje sjukhus, som larmat om rasism bland personalen där.

 - Mannen utrustades av Janne Josefsson med en dold mikrofon. Sen gick han tillbaka till cheferna, som skällde ut honom för att han talat med media, säger Mikael Trolin.

Sjukhus fälldes

 Han gjorde även den gången en JO-anmälan -  som ledde till att sjukhuset fälldes.

 Alla medborgare har rätt  att lämna uppgifter till massmedier, och inom offentlig verksamhet är det dessutom förbjudet att försöka ta reda  på vem som lämnat uppgifterna.

Anmälde direkt

 När Mikael Trolin såg det program där Anette Winter pressar och hotar Karin Törnqvist reagerade han direkt, och anmälde.

 - Det handlar om grundlag, meddelarskydd och yttrandefrihet. 

 - Det har blivit tystare på våra arbetsplatser just för att folk är osäkra på vad de vågar säga. Men vi har världens äldsta yttrandefrihetsgrundlag och den ska vi vara rädd om!

 Han säger att han själv varit något av en så kallad whistle blower i Folkpartiet.

 - Ja, jag har opponerat mig mot förslag som haft udden riktade mot invandrare. Så jag vet vad som händer när man går emot ledningen i en organisation, säger han.

 Även i ett liberalt parti?

 - Oh, ja! I allra högsta grad.