Avvisades. Anette Johansson sökte vård för sina magsmärtor men blev avvisad. Två dagar senare visade det sig att hon hade magsäckscancer. Foto: Anna Svanberg
Avvisades. Anette Johansson sökte vård för sina magsmärtor men blev avvisad. Två dagar senare visade det sig att hon hade magsäckscancer. Foto: Anna Svanberg

Anette avvisades av vården – hade cancer

Publicerad

Anette Johansson, 56, misstänkte att hon hade magcancer och stod i kö för en gastroskopiundersökning.

När läget blev värre sökte hon akut läkarvård på Östra sjukhuset i Göteborg - men blev avvisad.

- Sköterskan sa till mig att jag tog upp plats för folk som inte kunde andas, säger hon.

Två dagar senare lades hon in akut - på grund av magsäckscancer.

Det var i slutet av april som Anette Johansson, 56 år från Frölunda, var i Tyskland för att hälsa på vänner. Hon hade länge känt sig dålig.

- Jag mådde inte alls bra, jag hade ont i magen, spydde ofta och kunde inte äta, berättar hon.

Hennes närstående övertalade henne då att träffa deras husläkare. Han tog magcancerprov på henne - och provsvaren visade att allt inte stod rätt till.

Läget förvärrades

- Han rådde mig att omgående göra en gastroskopi, och min husläkare här hemma ordna- de en remiss till mig, säger hon.

Anette Johansson berättar att hon skulle få genomgå undersökningen inom några veckor, men att hennes husläkare också sa till henne att vända sig direkt till akuten om hon mådde sämre. När läget bara blev värre och värre, gjorde hon det.

- Jag kände att det inte gick längre, så jag använde mina sista krafter för att ta mig till akuten.

Kalla handen

Men väl där så fick hon inte det bemötande hon hoppats på. I stället för hjälp berättar hon att hon så fick kalla handen.

- Sköterskan sa att det är han som bestämmer om jag får prata med en läkare eller inte. Sedan sa han att jag tog upp plats för folk som inte kunde andas.

Anette fick inte träffa någon läkare, trots att hon visade upp provsvaren som hon fått från den tyska läkaren.

- Jag blev så upprörd, och kände att nu tappar jag allt, all behärskning jag har kvar. Bemötandet var så förnedrande. Måste man ha en remiss för att få komma in på akuten?

Hade magsäckscancer

I stället fick Anette, med hjälp av sin husläkare, ordna en privat gastroskopiundersökning, som hon fick betala ur egen ficka. Dagen efter händelsen på akuten försökte de genomföra undersökningen två gånger - men det gick inte eftersom matrester fanns kvar och skymde sikten.

Dagen efter försökte de en tredje gång genomföra gastroskopin - men det gick inte då heller.

- Då fick jag en remiss till akuten - och fick äntligen komma in.

Det visade sig att Anette Johansson hade magsäckscancer. Hon blev inlagd och opererad. Två tredjedelar av magsäcken har nu opererats bort, och just nu är hon cancerfri.

- Det är som dag och natt. Nu känner jag motivation, aptit och livslust. Även om jag är svag och darrig så är jag pånyttfödd, säger Anette med tårar i ögonen.

Glömmer inte bemötandet

Men hon glömmer inte bemötandet hon fick vid sitt första besök vid akutmottagningen på Östra sjukhuset.

- Bara för att jag andades, och i sköterskans ögon var tillräckligt stark så fick jag ingen hjälp. Så får det inte gå till.

Anette Johansson har nu anmält händelsen. I anmälan frågar hon bland annat om man måste ha remiss för att få komma in på akuten.

- Självklart så behövs det inte en remiss, säger Karin Fröjd, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus.

Kommer aldrig glömma händelsen

Hon berättar att det finns överenskommelser om vilken typ av patienter man tar emot, och vilka som hänvisas till vårdcentraler. En bedömningsfråga helt enkelt.

- Det förekommer att man får råd att gå till vårdcentralen, och självklart kan det vara så att man missbedömer läget, eller att det förvärras, säger Fröjd och tillägger:

- En hänvisning till vårdcentralen kan alltid vara svår att bedöma i ett akut läge.

I nuläget väntar Anette Johansson på svar på sin anmälan - och hon hoppas att den ska leda till någonting.

- Att bli avvisad för att man kunde andas - det glömmer jag aldrig. Det är en parodi.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER