Anette avvisades av vården – hade cancer

Avvisades. Anette Johansson sökte vård för sina magsmärtor men blev avvisad. Två dagar senare visade det sig att hon hade magsäckscancer.
Foto: Anna Svanberg

Anette Johansson, 56, misstänkte att hon hade magcancer och stod i kö för en gastroskopiundersökning.

När läget blev värre sökte hon akut läkarvård på Östra sjukhuset i Göteborg - men blev avvisad.

- Sköterskan sa till mig att jag tog upp plats för folk som inte kunde andas, säger hon.

Två dagar senare lades hon in akut - på grund av magsäckscancer.

Det var i slutet av april som Anette Johansson, 56 år från Frölunda, var i Tyskland för att hälsa på vänner. Hon hade länge känt sig dålig.

- Jag mådde inte alls bra, jag hade ont i magen, spydde ofta och kunde inte äta, berättar hon.

Hennes närstående övertalade henne då att träffa deras husläkare. Han tog magcancerprov på henne - och provsvaren visade att allt inte stod rätt till.

Läget förvärrades

- Han rådde mig att omgående göra en gastroskopi, och min husläkare här hemma ordna- de en remiss till mig, säger hon.

Anette Johansson berättar att hon skulle få genomgå undersökningen inom några veckor, men att hennes husläkare också sa till henne att vända sig direkt till akuten om hon mådde sämre. När läget bara blev värre och värre, gjorde hon det.

- Jag kände att det inte gick längre, så jag använde mina sista krafter för att ta mig till akuten.

Kalla handen

Men väl där så fick hon inte det bemötande hon hoppats på. I stället för hjälp berättar hon att hon så fick kalla handen.

- Sköterskan sa att det är han som bestämmer om jag får prata med en läkare eller inte. Sedan sa han att jag tog upp plats för folk som inte kunde andas.

Anette fick inte träffa någon läkare, trots att hon visade upp provsvaren som hon fått från den tyska läkaren.

- Jag blev så upprörd, och kände att nu tappar jag allt, all behärskning jag har kvar. Bemötandet var så förnedrande. Måste man ha en remiss för att få komma in på akuten?

Hade magsäckscancer

I stället fick Anette, med hjälp av sin husläkare, ordna en privat gastroskopiundersökning, som hon fick betala ur egen ficka. Dagen efter händelsen på akuten försökte de genomföra undersökningen två gånger - men det gick inte eftersom matrester fanns kvar och skymde sikten.

Dagen efter försökte de en tredje gång genomföra gastroskopin - men det gick inte då heller.

- Då fick jag en remiss till akuten - och fick äntligen komma in.

Det visade sig att Anette Johansson hade magsäckscancer. Hon blev inlagd och opererad. Två tredjedelar av magsäcken har nu opererats bort, och just nu är hon cancerfri.

- Det är som dag och natt. Nu känner jag motivation, aptit och livslust. Även om jag är svag och darrig så är jag pånyttfödd, säger Anette med tårar i ögonen.

Glömmer inte bemötandet

Men hon glömmer inte bemötandet hon fick vid sitt första besök vid akutmottagningen på Östra sjukhuset.

- Bara för att jag andades, och i sköterskans ögon var tillräckligt stark så fick jag ingen hjälp. Så får det inte gå till.

Anette Johansson har nu anmält händelsen. I anmälan frågar hon bland annat om man måste ha remiss för att få komma in på akuten.

- Självklart så behövs det inte en remiss, säger Karin Fröjd, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhus.

Kommer aldrig glömma händelsen

Hon berättar att det finns överenskommelser om vilken typ av patienter man tar emot, och vilka som hänvisas till vårdcentraler. En bedömningsfråga helt enkelt.

- Det förekommer att man får råd att gå till vårdcentralen, och självklart kan det vara så att man missbedömer läget, eller att det förvärras, säger Fröjd och tillägger:

- En hänvisning till vårdcentralen kan alltid vara svår att bedöma i ett akut läge.

I nuläget väntar Anette Johansson på svar på sin anmälan - och hon hoppas att den ska leda till någonting.

- Att bli avvisad för att man kunde andas - det glömmer jag aldrig. Det är en parodi.

Svårt att upptäcka sjukdomen tidigt

Varje år får ungefär 900 personer magsäckscancer i Sverige. Det är dubbelt så många män som kvinnor som får sjukdomen. Magsäckscancer beror på att en eller flera cancertumörer börjat växa i magsäckens slemhinna.

I början ger magsäckscancer mycket lindriga - om ens några - symtom. Därför är det svårt att tidigt upptäcka sjukdomen. För vissa svider det, eller gör ont i maggropen. Vissa mår illa eller tappar aptiten. Dessa besvär är dock vanliga, och kan ha andra orsaker, till exempel magkatarr eller magsår.

Magsäckscancer kan också leda till att man kräks, och om tumören blöder kan det förekomma blod i kräkningen. En del får också blod i avföringen och blodbrist. När blod kommer i kontakt med syran i magsäcken så blir det svart - därför blir avföringen svart, och innehåller i spyan ser ut som kaffesump.

Något som är mer ovanligt, men som ibland kan hända, är att man får en kraftig blödning från tumören. Då kan man kräkas upp rent blod. I ovanliga scenarion kan också magsäcksväggen där tumören sitter brista - och magsäcksinnehållet rinner ut. Det orsakar stor smärta i magen.


Källa: Sjukvårdsupplysningen.