Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas rasar – efter bilistens dödsmanöver

Andreas Papagiannis har polisanmält händelsen.
Foto: Privat
Händelsen inträffade i Lindomeområdet utanför Göteborg. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: Privat

Andreas Papagiannis var under lördagen ute och tränade i Lindomeområdet med sin cykelförening. Solen sken och stämningen var på topp. Men plötsligt ändrades allt.

– Några centimeter till så hade olyckan kunnat vara fruktansvärd, berättar Andreas.

Nu ryter han ifrån mot den livsfarliga manövern.

Andreas Papagiannis från Göteborg hittade cyklingen för tre år sedan och tycker att det både ger bra motion och är roligt och socialt. Men han upplever att stämningen för cyklisterna är obehaglig och att bilister ofta irriterar sig på cyklisterna, att de gör snäva omkörningar och ibland bromsar in kraftigt precis framför cyklisterna.

– Det är livsfarligt, man har ju bara en liten frigolitbit på huvudet. Jag vill ju gärna komma hem till min fru och mina barn.

Under lördagen var han ute tillsammans med ett gäng med ungefär 20 personer som cyklade i två led och cyklade mellan Lindome och Varberg.

Andreas hade precis cyklat först i ledet och börjar falla tillbaka i vänsterledet och för att låta en medcyklist ta över platsen längst fram.

Då ser Andreas hur en bil kör om i hög hastighet och svänger rakt in mot medcyklisten.

– Jag ser hur han vobblar till och precis är på väg att tappa kontrollen över cykeln, säger han.

Foto: Privat

Prejades av bilen

Men cyklisten lyckas hålla cykeln på vägen trots smällen, men var inte helt oskadd efter kollisionen.

– Farten och kraften bilisten tryckte till honom med brände hål på hans handske, säger Andreas.

Han berättar att bilen körde i väg i hög fart. Han lyckades få tag i bilägarens telefonnummer och ringde upp henne.

– Jag konfronterade henne och sa att hon höll på att riskera en småbarnspappa livet i dag, 'Nej, det gjorde jag inte alls, och ni har ingen rätt att cykla på det sättet', svarade hon då berättar Andreas.

”Chockerande”

Han berättar att han har hört flera andra som håller på med cykling vittna om liknande händelser. 

– Jag tycker att det är chockerande. Det måste upphöra.

Även om han har förståelse för att bilister kan irritera sig på cyklister, tycker han inte att bilisternas agerande är proportionerligt. 

– Jag kan också ha temperament i trafiken, men jag prejar ju inte en bilist in i vägräcket för att den gjorde något jag inte gillade, eller kör över någon som går över vägen där det inte är övergångsställe. 

Andreas berättar att händelsen är polisanmäld.

Ingrid Ljunggren är jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Halland. Hon bekräftar att anmälan kommit in. Enligt henne rubriceras händelsen som vårdslöshet i trafik.