Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas modiga val i direktsändning i TV4

Andrea Stéen har hyllats för sitt framträdande i TV4.
Foto: Instagram

Andrea Stéen, 25, valde länge att hellre vara tyst än att prata – för att hon stammar. 

Men i dag står hon upp för sig själv och andra som stammar, och har till och med pratat i direktsändning i TV4.

Efteråt hyllades hon i sociala medier.

– Det kändes helt sjukt, jag vet inte hur man ska förklara det, säger hon. 

Andrea Stéen från Göteborg har stammat sedan hon började prata. Som barn var det tufft att hantera och ibland valde hon att vara tyst i stället för att våga prata. 

Men i förra veckan gjorde Andrea vad hon själv beskriver som det modigaste hon har gjort i livet:

Hon pratade i direktsänd tv – under TV4:s ”Nyhetsmorgon”. 

– Det kändes helt sjukt. Jag vet inte hur man ska förklara det, det var en sån sak jag aldrig i hela mitt liv trodde at jag skulle kunna. Sen satt jag där och bara körde på. Det är svårt att förstå att jag faktiskt gjorde det, säger hon. 

Efter sändningen har 25-åringen fått ta emot mängder av hyllningsord. 

– Jag har bara fått kärlek. Det har varit så fantastisk fin respons. Många har hört av sig, kommenterat och skrivit. Det känns som att folk har behövt se det här. 

https://www.instagram.com/p/B4j7U_nF2oO/

Blev tillsagd att inte prata om det

Omkring 90 000 svenskar stammar men orsaken till stamning är inte helt klarlagd.

När Andrea Stéen var liten hade familjen fått som råd att låtsas om att stamningen inte finns och därför inte prata om den. Som barn var det ingenting hon tänkte på vidare mycket, men som självmedveten tonåring blev det svårt att känna sig som de där eftersträvansvärda ”alla andra”, förklarar hon.

– Eftersom vi inte riktigt pratade om, det varken hemma eller i skolan, blev det i stället till en större grej än var det kanske var. Jag blev övertygad om att det var något fel på mig, säger hon och fortsätter:

– Tonåren var jättejobbiga. Det kom främst inifrån tror jag. Sen kändes det tabubelagt och människor kunde kommentera eller skratta till, och för att inte få de reaktionerna tänkte jag att jag måste sluta stamma. Vilket innebar att jag i stället var tyst. Det blev som en väldigt ond och tyst cirkel. 

När allt vände

Att komma dit hon är i dag, nu när hon pratar om sin stamning i direktsändning, stora poddar, radio och i artiklar har varit en lång process. Den började när hon för första gången träffade andra i sin egen ålder som stammar. 

– Jag var 20 år när jag för första gången träffade andra som stammade, det blev en viktig vändning. Jag såg att jag inte var ensam. Men jag märkte också att när de pratade såg jag inte deras stamning som ett hinder. Det hjälpte mig att bli snällare mot mig själv, för att sluta se min stamning som ett hinder för mig. Att träffa andra som stammar har verkligen förändrat mitt liv, säger hon.  

Vänskaperna har hon knutit via ungdomsläger och konferenser i Sverige och utomlands.

Vill få fler att prata

I dag driver Andrea Stéen projekt för att normalisera stamningen som ett sätt att prata på. Bland annat genom den nätbaserade plattformen ProjektPrata. 

– Syftet är att ge människor som stammar en chans att göra sina röster hörda och ta plats. De kan skicka in berättelser, videos, citat för att dela med sig om hur det är att stamma, förklarar Andrea.

På sidan och via sin Instagram sprider Andrea också kunskap för dem som kanske inte vet mycket om stamning. Som tips på hur man ska bemöta människor som stammar och saker man kan tänka på. 

Till andra som stammar vill Andrea Stéen säga: 

– Det är okej att det tar tid. Alla gör vi vårt bästa med de förutsättningar vi har. Du är tillräcklig. Jag vill också uppmuntra att våga dela med sig och våga börja prata. Stamning är okej. 

Tips – att prata med någon som stammar

Låt personen prata till punkt

Håll ögonkontakt

Visa respekt

Var en god lyssnare 

Visa förståelse och stötta

Våga fråga

Källa: Projektprata.se 

Här berättar Andrea, med egna ord, om att stamma – och råden till andra som stammar:

Här är Andrea Stéen med i direktsänd morgon-tv:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=LMfZIXuzH3g&feature=emb_title


https://www.instagram.com/p/B36nhMFFy_a/