Andreas Åkermark berättar att han är tacksam över allt stöd han har fått sedan han valde att öppna sig och berätta om mobbingen. Foto: PrivatAndreas Åkermark berättar att han är tacksam över allt stöd han har fått sedan han valde att öppna sig och berätta om mobbingen. Foto: Privat
Andreas Åkermark berättar att han är tacksam över allt stöd han har fått sedan han valde att öppna sig och berätta om mobbingen. Foto: Privat
Vid ett tillfälle i skolan blev Andreas nerknuffad från en bänk så han fick sina framtänder utslagna. Foto: PrivatVid ett tillfälle i skolan blev Andreas nerknuffad från en bänk så han fick sina framtänder utslagna. Foto: Privat
Vid ett tillfälle i skolan blev Andreas nerknuffad från en bänk så han fick sina framtänder utslagna. Foto: Privat
En av alla anmälningar som Andreas Åkermark Wernlund gjort utifrån den mobbning han blev utsatt för. Foto: PrivatEn av alla anmälningar som Andreas Åkermark Wernlund gjort utifrån den mobbning han blev utsatt för. Foto: Privat
En av alla anmälningar som Andreas Åkermark Wernlund gjort utifrån den mobbning han blev utsatt för. Foto: Privat

Andreas mobbades svårt – nekas nu skadestånd

Publicerad

Mordförsök, utslagna tänder och utfrysning var bara några av alla de saker som Andreas Åkermark Wernlund, 27, fick utstå under skoltiden hemma i Vänersborg. 

– Jag var rädd varje dag jag skulle gå till skolan. Jag visste aldrig om jag skulle komma hem levande eller inte, säger han.

Nu har han krävt upprättelse och skadestånd från kommunen – men fått kalla handen.

Andreas plågas av så svåra mardrömmar efter den mobbning han blivit utsatt för att han ibland vaknar upp av att det känns som någon har slängt ut en hink vatten i sängen. Ångest, panikattacker, självskadebeteende, terapi och mediciner har präglat hans liv de senaste åren. Han har dessutom försökt att ta sitt liv. 

För att få ett avslut och en möjlighet att gå vidare tyckte hans sambo det var dags för honom att kräva upprättelse. Med hennes hjälp delade Andreas sin historia från skoltiden i sociala medier, något som TTELA var först med att berätta om. Responsen till inlägget blev enorm.

– Det känns överväldigande att ha gått från att ingen lyssnar på en till att alla gör det. Alla tycker att det jag har varit med om är fel, säger Andreas Åkermark.

Han har också krävt skadestånd från Vänersborgs kommun. Men de menar på att den mobbning som Andreas blev utsatt för på Rånnums skola och Huvudnässkolan inte finns tillräckligt tydligt dokumenterad i skolornas journaler.

– De har blundat för- och slätat över alla incidenter. Varken lärare eller rektor har gjort sitt jobb. Jag är chockad över att rektorn fortfarande jobbar kvar.

Nu har Andreas i stället gått vidare med sitt ärende till diskrimineringsombudsmannen.

"Ingen har bett om ursäkt"

Efter sitt inlägg på Facebook har han fått bekräftat från föräldrar med barn på Rånnums skola att situationen och inställningen till mobbning ser likadan ut nu som då. 

– De tar fortfarande inte mobbning på allvar. Det är fruktansvärt hur många barn som far illa.

Han förklarar att ett skadestånd inte skulle få honom att må bättre, men att det skulle betala alla kostnader han har lagt ut och kommer att bekosta framöver gällande psykologbesök och mediciner. 

– Men det värsta är ändå att ingen har bett om ursäkt. Ingen. 

Utsattes för mordförsök

Efter skoltiden blev Andreas diagnostiserad med PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Dessutom lider han av migrän och illamående efter att hans hjärna utsattes för svår syrebrist vid ett tillfälle då han nästan blev strypt av en mobbare i skolan. Något som läkare på Näl i Trollhättan konstaterade efter incidenten.

LÄS MER: Mamman upptäcker vad lärarna gör mot hennes dotter 

– Jag har försökt kämpa emot min diagnos och försökt att leva ett normalt liv och arbeta ändå. Men det finns ingen som vill anställa någon som måste springa på toaletten flera gånger per dag på grund av orolig mage eller som kan brista ut i gråt närsomhelst.

Vill hjälpa andra

Just nu skriver han på en bok om sina upplevelser och han drömmer om att en dag vara stark nog att åka ut till skolor och föreläsa om mobbning.

– Jag tänker på alla barn som är i samma situation som jag var i. Jag vill inte att någon ska behöva känna sig ensam. Jag vill ge tips och råd på vad man kan göra och tala om för barnen vilka rättigheter de har.

LÄS MER: 12-årig flicka tog sitt liv – nu berättar familjen om hur skolan ignorerade deras vädjan om hjälp 

GT har sökt Rånnums skolas rektor Gunvor Skeppstedt som inte vill kommentera fallet. Hon hänvisar i stället till kommunens barn- och ungdomsförvaltning, vars chefer inte har gått att nå.

– De frågor som framställts vid ett möte med honom har utretts av oss och svar har skickats efter den överenskommelse som träff­ades vid mötet. Kvarstår frågor eller om nya uppstått så är han välkommen att kontakta oss för fortsatta samtal, skriver Anne-Len Kriewitz, chef för utbildnings­förvaltningen i ett mejl till TTELA

Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER