Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andreas mobbades svårt – nekas nu skadestånd

Andreas Åkermark berättar att han är tacksam över allt stöd han har fått sedan han valde att öppna sig och berätta om mobbingen.
Foto: Privat
Vid ett tillfälle i skolan blev Andreas nerknuffad från en bänk så han fick sina framtänder utslagna.
Foto: Privat
En av alla anmälningar som Andreas Åkermark Wernlund gjort utifrån den mobbning han blev utsatt för.
Foto: Privat

Mordförsök, utslagna tänder och utfrysning var bara några av alla de saker som Andreas Åkermark Wernlund, 27, fick utstå under skoltiden hemma i Vänersborg. 

– Jag var rädd varje dag jag skulle gå till skolan. Jag visste aldrig om jag skulle komma hem levande eller inte, säger han.

Nu har han krävt upprättelse och skadestånd från kommunen – men fått kalla handen.

Andreas plågas av så svåra mardrömmar efter den mobbning han blivit utsatt för att han ibland vaknar upp av att det känns som någon har slängt ut en hink vatten i sängen. Ångest, panikattacker, självskadebeteende, terapi och mediciner har präglat hans liv de senaste åren. Han har dessutom försökt att ta sitt liv. 

För att få ett avslut och en möjlighet att gå vidare tyckte hans sambo det var dags för honom att kräva upprättelse. Med hennes hjälp delade Andreas sin historia från skoltiden i sociala medier, något som TTELA var först med att berätta om. Responsen till inlägget blev enorm.

– Det känns överväldigande att ha gått från att ingen lyssnar på en till att alla gör det. Alla tycker att det jag har varit med om är fel, säger Andreas Åkermark.

Han har också krävt skadestånd från Vänersborgs kommun. Men de menar på att den mobbning som Andreas blev utsatt för på Rånnums skola och Huvudnässkolan inte finns tillräckligt tydligt dokumenterad i skolornas journaler.

– De har blundat för- och slätat över alla incidenter. Varken lärare eller rektor har gjort sitt jobb. Jag är chockad över att rektorn fortfarande jobbar kvar.

Nu har Andreas i stället gått vidare med sitt ärende till diskrimineringsombudsmannen.

"Ingen har bett om ursäkt"

Efter sitt inlägg på Facebook har han fått bekräftat från föräldrar med barn på Rånnums skola att situationen och inställningen till mobbning ser likadan ut nu som då. 

– De tar fortfarande inte mobbning på allvar. Det är fruktansvärt hur många barn som far illa.

Han förklarar att ett skadestånd inte skulle få honom att må bättre, men att det skulle betala alla kostnader han har lagt ut och kommer att bekosta framöver gällande psykologbesök och mediciner. 

– Men det värsta är ändå att ingen har bett om ursäkt. Ingen. 

Utsattes för mordförsök

Efter skoltiden blev Andreas diagnostiserad med PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Dessutom lider han av migrän och illamående efter att hans hjärna utsattes för svår syrebrist vid ett tillfälle då han nästan blev strypt av en mobbare i skolan. Något som läkare på Näl i Trollhättan konstaterade efter incidenten.

LÄS MER: Mamman upptäcker vad lärarna gör mot hennes dotter 

– Jag har försökt kämpa emot min diagnos och försökt att leva ett normalt liv och arbeta ändå. Men det finns ingen som vill anställa någon som måste springa på toaletten flera gånger per dag på grund av orolig mage eller som kan brista ut i gråt närsomhelst.

Vill hjälpa andra

Just nu skriver han på en bok om sina upplevelser och han drömmer om att en dag vara stark nog att åka ut till skolor och föreläsa om mobbning.

– Jag tänker på alla barn som är i samma situation som jag var i. Jag vill inte att någon ska behöva känna sig ensam. Jag vill ge tips och råd på vad man kan göra och tala om för barnen vilka rättigheter de har.

LÄS MER: 12-årig flicka tog sitt liv – nu berättar familjen om hur skolan ignorerade deras vädjan om hjälp 

GT har sökt Rånnums skolas rektor Gunvor Skeppstedt som inte vill kommentera fallet. Hon hänvisar i stället till kommunens barn- och ungdomsförvaltning, vars chefer inte har gått att nå.

– De frågor som framställts vid ett möte med honom har utretts av oss och svar har skickats efter den överenskommelse som träff­ades vid mötet. Kvarstår frågor eller om nya uppstått så är han välkommen att kontakta oss för fortsatta samtal, skriver Anne-Len Kriewitz, chef för utbildnings­förvaltningen i ett mejl till TTELA