En söndag i slutet av juni år 2013 får polisen in larm om att det finns blodspår i en trappuppgång i ett flerfamiljshus i Trollhättan. När patrullen kommer dit går de in i lägenheten till vilken spåren leder.
De förstår genast att allt inte står rätt till.
Kvinnan hittas efter en månad
Bostaden är full av blod och i den finns ett ensamt litet barn, men mamman är försvunnen. Det dröjer över en månad, till den 8 augusti, innan hon hittas i en skogsdunge i Grästorp.
Då är hon död.
Dagen före har Thord Haraldsson, som leder utredningen, kört förbi det som snart ska bli fyndplatsen, helt ovetandes om att det är där småbarnsmamman finns.
– Det satt några personer frihetsberövade och efter en husrannsakan hos en av dem åkte jag hem till Nossebro. Jag körde den vägen och då var det en bro som jag stannade vid och tänkte att det här är ett lämpligt ställe, säger Thord Haraldsson.
– 25–30 meter ner låg hon i buskaget.

Den som polisen tror är mördaren är den då 36-årige Andréas Johansson. Han hade inledningsvis varit misstänkt för människorov och varit anhållen för det, men släppts på grund av bristande bevisning.
Några veckor senare, i mitten av juli, har misstankarna mot honom ändrats och han häktas i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för mord. Andréas Johansson blir samtidigt internationellt efterlyst.
En dryg vecka före det att kvinnan hittas går han in till den svenska ambassaden i Polens huvudstad Warszawa och anmäler sig frivilligt, en polsk domstol bestämmer att han ska utlämnas till Sverige.
Döms mot sitt nekande
Han döms, mot sitt nekande, till 16 års fängelse för mord av så väl tingsrätt som hovrätt. Två andra män döms till ett års fängelse vardera för grovt skyddande av brottsling efter att ha hjälpt mördaren att transportera bort kroppen från lägenheten.
– Det fanns inga riktiga tekniska bevis, men det var en indiciekedja som höll hela vägen till en fällande dom, säger Thord Haraldsson.
Det är bland annat två bränder och fynden vid dem som gör att de svenska domstolarna blir övertygade om Andréas Johanssons skuld.
I nära anslutning till mordet hittas en bil uppbrunnen vid Hunneberg, öster om Trollhättan och Vänersborg. Det är det fordon som kvinnan blev bortförd i efter att hon bragts om livet. Bilen tillhör en av de meddömda.
– Så utredningen pekade i ett visst håll redan inledningsvis, säger Thord Haraldsson.
Den andra brandplatsen, i Grästorp, fick polisen information om – via nätforumet Flashback. I domen skriver Vänersborgs tingsrätt:
"NN (vittnet) såg resterna av en mindre brandplats, där han bl.a. kunde notera några brända boksidor. Han rörde endast på dessa boksidor med en pinne men rörde inte på något annat. Han kontaktade först polisen anonymt om brandplatsen och återkom själv till platsen vid flera tillfällen. Den 31 juli la han ut koordinaterna till brandplatsen på Flashback. Den 1 augusti undersöktes platsen av polis."
Boken är den colombianska politikern Ingrid Betancours ”Även tystnaden har ett slut", som handlar om hennes sex och ett halvt år som fånge av Farc-gerillan i djungeln i Colombia.
– Vi hörde hans (Andréas Johanssons, reds. anm.) granne, men grannen trodde inte att han läst några böcker. "Men jo, jag kommer ihåg att han hade en bok", sa han. Han beskrev att den var orange och svart och han kom ihåg vad titeln var också. Det var den enda bok han hade sett där – och det var från den boken som delarna fanns, som eldades upp utanför Grästorp, säger Thord Haraldsson.
Kläderna eldades upp
Dessutom är kläderna som Andréas Johansson hade på sig då småbarnsmamman mördades uppeldade.
– Vi hade foton från affärer där han hade handlat den här dagen, bland annat tillsammans med offret. Då var han klädd i mc-ställ och det hade han eldat upp. Men det fanns knappar kvar nere i mossan, säger Thord Haraldsson.
Grannar till småbarnsmamman har hört ljud från lägenheten den aktuella natten, men bortsett möjligtvis hennes lilla barn finns det ingen som sett vad som egentligen hände.
Det är något som försvarsadvokaten Tommy Nilsson påpekar i rätten.
– Domstolen har fallit för den allmänna opinionen, säger advokaten Tommy Nilsson efter att tingsrättsdomen fallit.
Tips från Flashback
I hovrätten reagerar han starkt över tipset som kommit in från Flashback och säger att "folk varit där och petat i sakerna, fotograferat och allmänt rört om" under den tid som gick mellan att koordinaterna lades ut på nätet till det att polisen kom dit för att genomföra sin undersökning.
– Uppmärksamheten på sociala medier fick Flashbackanvändarna att fullständigt fara i taket, säger Tommy Nilsson.
Men i tingsrättsdomen, som delas av hovrätten, står det att det finns "ett flertal separata omständigheter som ger ett starkt stöd för att Andréas Johansson varit inblandad i att kvinnan berövades livet":
"Varav flera av dessa omständigheter är oberoende av de andra, och att det därmed sammantaget föreligger ett ytterst starkt stöd för att det är Andreas Johansson som utövat det dödliga våldet mot kvinnan, dels att det är uteslutet att någon annan än Andréas Johansson som kan ha utövat detta våld. Det är därmed ställt utom rimligt tvivel att det är Andreas Johansson som orsakat kvinnans död", skriver Vänersborgs tingsrätt i domen mot honom.
Han överklagar till Högsta domstolen, som inte tar upp fallet.
Andréas Johansson avtjänar just nu sitt fängelsestraff. Den dömde mördaren skrev i ett brev till GT tidigare i år att han inte ville ge sin version om vad som hänt med hänsyn till offrets familj. Vi har även sökt honom på nytt, utan framgång.