Andreas Jonsson skrev ett inlägg till sitt 10-årige jag. Foto: PRIVATAndreas Jonsson skrev ett inlägg till sitt 10-årige jag. Foto: PRIVAT
Andreas Jonsson skrev ett inlägg till sitt 10-årige jag. Foto: PRIVAT
Andreas har fått ett stipendium på 50 000 kronor för sin text om mobbning. Foto: PressbildAndreas har fått ett stipendium på 50 000 kronor för sin text om mobbning. Foto: Pressbild
Andreas har fått ett stipendium på 50 000 kronor för sin text om mobbning. Foto: Pressbild
Genom sitt nya projekt "Livet blir bättre" hoppas Andreas Jonsson kunna hjälpa unga som är utsatta för mobbning. Foto: PressbildGenom sitt nya projekt "Livet blir bättre" hoppas Andreas Jonsson kunna hjälpa unga som är utsatta för mobbning. Foto: Pressbild
Genom sitt nya projekt "Livet blir bättre" hoppas Andreas Jonsson kunna hjälpa unga som är utsatta för mobbning. Foto: Pressbild

Andreas inlägg om mobbning prisas

Publicerad

I augusti skrev Jönköpingsbon Andreas Jonsson ett Facebook-inlägg om mobbning. 

Nu belönas han med ett stipendium på 50 000 kronor för sin text. 

– Det känns fantastiskt, säger han. 

I augusti skrev Andreas Jonsson ett Facebookinlägg till sitt 10-årige jag. Han blev mobbad under större delen av sin skolgång, och med sitt enormt delade inlägg ville han hjälpa alla de barn som återvände till skolan efter sommarlovet med den rädsla som han själv levde med.

Inlägget har i dag nått över 3,5 miljon användare och ska vara ett av de mest spridda inläggen i svensk Facebook-historia, något som Andreas absolut inte förväntade sig. 

– Jag har ju haft några inlägg som uppmärksammats och blivit virala, men inte i den här utsträckningen. Det är en sak att det får mycket uppmärksamhet, men just att det är så många berörts av detta. Det tycker jag är fantastiskt, säger han.

 

LÄS MER: Sorgliga brevet till sitt 10-årige mobbade jag  

Enorm respons

Responsen på Andreas inlägg blev enorm. Efter inlägget har han fått hundratals mejl och tusentals kommentarer, många från personer som själva utsatts för mobbning. 

– Det är helt otroligt. Jag trodde aldrig att det skulle bli så här stort. Människor har kommit fram på stan och tackat mig. Då förstår man hur mycket det kan beröra, säger Andreas.

Han minns särskilt ett mejl han fick från en mamma som förlorat sin 17-åriga dotter.

– Det här är lite svårt att berätta, men hon skrev till mig att "Jag önskar så att min dotter hade fått chansen att läsa ditt brev." Hon berättade att hennes dotter fruktansvärt nog valde att avsluta sitt liv på grund av mobbning, på våren några månader innan jag publicerade mitt inlägg. Hon skrev att mitt inlägg gav hennes familj styrka att orka gå vidare. Det väckte väldigt mycket känslor. Tänk om någon hade berättat för den här tjejen att "vet du vad, det kanske är jättetufft just nu, men det kommer bli bättre". Det här är det absolut starkaste av alla de mejl, möten och telefonsamtal jag haft. Det är en otroligt hemsk och starkt historia, säger han.

Pris för "Livet blir bättre"

Efter den stora uppmärksamheten med inlägget har Andreas grundat projektet "Livet blir bättre", som lanseras under 2017. Projektet belönas nu med ett stipendium på 50 000 kronor, som delas ut av försäkringsbolaget Skandia.

– Det känns fantastiskt. Det känns otroligt fint att fler och fler ser och uppmärksammar de här extremt viktiga frågorna. Att tillsammans med andra få ge hopp om framtiden till unga känns väldigt bra, säger Andreas.

Det var det stora antalet mejl och kommentarer från andra som utsatts för mobbning, eller haft någon i sin närhet som utsatts, som gav Andreas idén att samla berättelserna i ett projekt. Genom att göra det hoppas han kunna hjälpa andra.

– Tillsammans kan vi verkligen skapa förändring och visa att livet blir bättre. Jag vill få fram det aldrig är för sent att börja om, och det är aldrig för sent att börja kämpa.

"Du är inte ensam"

Genom att dela med sig av sin egen och andras berättelser och upplevelser hoppas Andreas kunna ge fler unga hopp om framtiden. 

Vad vill du säga till de barn och unga som är utsatta för mobbning?

– Ge inte upp. Du är inte ensam och livet blir bättre. Det är viktigt att inte ge upp och tänka "var det så här livet blev". När jag var liten så trodde jag att jag var den enda i hela världen som var utsatt. Men det visade sig ju att det finns mängder med människor som varit med om samma sak. 

– Om man vågar visa sårbarhet och prata om det märker man att andra varit med om samma sak. Genomgår man något tufft är det mycket enklare att göra det tillsammans än ensam, säger Andreas.

 

Här är Andreas brev – till sig själv

"Kära 10 åriga Andreas. Du ska strax börja mellanstadiet. Du är nervös och vill egentligen inte gå tillbaka till skolan efter sommarlovet. Du är livrädd - för du vet att du kommer bli slagen.

Jag vet att du står i kön till att bli fotograferad, men hur du ursäktar dig och går in på toaletten när det är tre klasskamrater framför dig i ledet. Du rusar in på toan och kräks. Du kräks för du är livrädd. Du vill inte, men du måste ändå. Några minuter senare sitter du där framför kameran. Det blixtrar till. Du blinkar. Ni tar om bilden. Några tjejer fnissar i bakgrunden. Du försöker pressa fram ett leende, men inom dig skakar du.

Bilden du tog den där sensommardagen är bilden jag håller i min hand. Den skräckslagna killen som är livrädd för att gå tillbaka till gymnastiken, han är jag. Det har gått så många år. Det har regnat så många sommarlov. Du har blivit vuxen nu. Men du minnas allt. För här sitter jag, 33 år gammal och känner hur saltvattnet från tårarna på mina kinder droppar ner mot grå T-shirt.

Älskade tioåriga Andreas, jag vet att du får slag i duschen. Jag vet att du snart kommer börja ljuga för din lärare att du har ont i huvudet för att slippa gymnastiken. Jag vet att du kommer blöta din handduk för att mamma inte ska tro att du skolkat. Jag vet att sover dåligt, att du har en klump i magen. Jag vet allt det där - för du är jag, men jag är vuxen nu.

Kära tioåriga Andreas. Du kommer aldrig läsa det här. Jag vet ju det innerst inne. Men jag var bara tvungen. Jag var bara tvungen att ge dig hopp. Ett hopp och en gnista till en dröm som kommer fatta eld. Ett hopp, en tro och ett löfte om att livet ÄR värt att leva. Det ÄR värt att kämpa - för livet BLIR bättre! Jag lovar.

Jag önskar så jag kunde backa tiden, hålla dig i handen och följa med dig som en stark storebror in på fotograferingen den där augustidagen 1994. Att jag kunde visa dig hur bra ditt liv kommer bli. Hur bra du kommer att må.

Och till dig som är tio år och läser detta. Till dig som har en tioåring som borde läsa detta. Eller en femtonåring. Eller kanske nitton. Till dig vill jag ropa från djupet av mitt hjärta: Stå upp, stå rak och fortsätt kämpa älskade vän. Livet ÄR värt att kämpa för. Jag vet, för det är jag som är på bilden. Det är jag som är den tioåriga Andreas."

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER