Andreas hamnade mitt i polisdrama: "Skrek: Kör!"

Värmlänningen Andreas Knudesen hamnade i polisdrama.
Foto: privat
"Polismannen drar upp min bildörr och frågar om jag kan hjälpa honom. Sen skriker han bara "kör!", säger Andreas.
Foto: privat
Sedan bar det av i Andreas bil.
"Jag tyckte det var skitkul att få köra fort, lagligt, för en gång skull", skrattar Andreas.
Foto: Privat

Värmlänningen Andreas Knudesen var på kortvisit i Göteborg för att köpa en gitarr.

Men snart hamnade han mitt något som liknande ett amerikanskt actiondrama.

– Polismannen drar upp min bildörr och frågar om jag kan hjälpa honom. Sen skriker han bara "kör!", säger Andreas Knudesen.

Det var under onsdagens polisinsats i Tuve i Göteborg som dramat utspelade sig. Två narkotikapåverkade personer hade lagt benen på ryggen när de såg polisen – och jakten var i gång. Eftersom polisen hade flera patruller, samt en helikopter, lediga i närområdet kopplades även dessa in.

Andreas Knudesen, 33, från Kristinehamn var på kortbesök i Göteborg för att köpa en gitarr. Men plötsligt hamnade han mitt i polisjakten.

– Jag stannade till för att ringa säljaren. Då ser jag hur en polisman kommer springade. Han drar upp min bildörr och frågar om jag kan hjälpa honom. Sen skriker han bara "kör!", berättar Andreas Knudesen.

Sedan bar det av. Polisen sa inte så mycket mer än "sväng höger, sväng vänster", berättar Andreas Knudesen.

– Allting hände så jädra fort. Jag trodde han skulle skälla på mig för att jag hade gått på tomgång. Men han sa att han hade några kolleger längre fram, så jag åkte. Han var väldigt andfådd så det var väl därför han ville ha skjuts.

"Flög över fartguppen"

Andreas Knudesen blev chockad, men passade på att ha lite kul.

– Vi flög över fartguppen. Jag tyckte det var skitkul att få köra fort, lagligt, för en gång skull, skrattar han.

Han tvekade inte på att erbjuda polismannen skjuts.

– Jag gjorde det som vilken annan människa hade gjort. Jag hade inte mage att säga nej, men vart jävligt paff, säger Andreas Knudesen.

Det enda Andreas Knudesen kunde förstå var att polisen jagade någon. Men han föreställde sig snarare ett mord eller rån, än två personer som hade rökt på.

– Det var hur mycket poliser som helst, säger han.


LÄS MER: Stort polispådrag – fyra patruller och helikopter


Hör inte till det normala

Polisinsatsen inleddes som en kontroll av personer som misstänktes ha rökt hasch.

– När vi får larm om att någon sprungit iväg från polisen ansluter de lediga bilar som finns i närområdet. Det var därför det kom så många patruller. Även helikoptern råkade vara i närheten, sa polisens presstalesman Thomas Fuxborg på onsdagsförmiddagen.

Han poängterar att en sådan stor insats inte hör till det normala i liknande ärenden, men just då var det händelsefattigt i området.

Polisens presstalesperson Ulla Brehm kan varken bekräfta eller dementera att det har gått till så som Andreas beskriver det.

– Men det är inte omöjligt, säger hon.

Det hela slutade med att en man i 20-årsåldern fick följa med polisen för provtagning, misstänkt för ringa narkotikabrott eget bruk.