Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Andreas, 27, och vännerna besteg Kebnekaise – på inlines

Från vänster Andreas Carlson, Niklas Jonsson, Niclas Karlsson och Martin Andersson.
Foto: Privat
Väl uppe på toppen bytte till kängor och tog stjärtlappen ner igen.
Foto: Privat
Vännerna Andreas Carlson, Martin Andersson, Niclas Karlsson och Niklas Jonsson från Borås besteg Kebnekaise på inlines.
Foto: Privat
Vännerna Andreas Carlson, Martin Andersson, Niclas Karlsson och Niklas Jonsson från Borås besteg Kebnekaise på inlines.
Foto: Privat

Vandringslederna upp för Kebnekaise trafikeras varje år människor med målet att ta promenaden upp till toppen.

Vännerna Andreas, Martin, Niklas och Niklas från Borås bestämde sig dock för att nå toppen på ett lite annorlunda sätt. 

– Vi har vandrat över Hallandsåsen med skridskor, korsat Öland på längdskidor på sommaren men aldrig gjort något med inlines innan, säger Andreas Carlson, 27. 

Vännerna Andreas Carlson, Martin Andersson, Niclas Karlsson och Niklas Jonsson är alla från Borås och har i många år haft som mål att genomföra en unik resa om året. Något som Borås Tidning först skrev om.

– Vi brukar göra lite unika resor och har väl gjort någon lite halvidiotisk grej varje år i sju år nu. Oftast brukar vi sitta och spåna på idéer som vi sedan röstar om och vidareutvecklar under tiden, säger Andreas Carlson.

Tidigare har resorna bestått av allt från att vandra över Hallandsåsen på skridskor och korsa Öland på längdskidor men i år bestämde de sig för att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise, cirka 2 000 meter högt, på inlines.

Åkte stjärtlapp ner

– Vi började där alla andra börjar, från fjällstationen, och efter sju timmar och 50 minuter var vi uppe på toppen. Det blev väl någon liten vurpa när någon fick lite glid men väldigt ofarliga vurpor. Vi tog oss upp och ner på totalt 13 timmar. Vi gick upp med inlines och sedan åkte vi stjärtlapp ner på de partier där man kan åka stjärtlapp, säger han.

Han berättar att hela poängen med resorna är att göra något unikt som ingen gjort innan. Detta trots att många kanske rynkar på ögonbrynen när de får höra om idéerna.

– Vi vill att alla vi berättar vår idé för ska idiotförklara oss och säga att det aldrig kommer att gå. Då blir utmaningen att överbevisa nej-sägarna. Vi har lyckats överbevisa dem fem av sju gånger så det är ändå bra statistik, säger han.

Kontorsstolarna höll inte 

Första unika resan vännerna gjorde var att i en gummibåt för barn ro mellan Svenljunga och Falkenberg. Efter nästan ett dygn fick de ge upp då de insåg att de underskattat både avståndet och tiden. Även 2018 års resa fick avbrytas då resefordonet inte höll hela vägen.

– Vi skulle åka mellan Borås och Ulricehamn på kontorsstolar. Vi hade med oss reservstolar också men stolarna höll knappt halvvägs, säger Andreas.

Vännerna är nu i full färd med att spåna idéer inför nästa års resa men i nuläget vill de inte berätta några detaljer om sina planer.

– Nu är man väl lite tråkig men vi vill hålla det hemligt. Det finns vissa idéer som involverar Sveriges största sjö men även idéer som utspelar sig i ett annat land.