Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andrea sågade ner buske – hotades med vräkning

Andrea Ricci Persson kan vräkas efter att ha sågat ner en buske på sin trädgård.Foto: Privat / Privat
Andrea Ricci Persson sitter på sin uteplats.Foto: Privat / Privat

Andrea Ricci Perssons två småbarn fick svåra allergiska reaktioner av en ormhasselbuske på tomten.

Efter ett tiotal anmälningar till hyresbolaget utan svar sågade hon ner busken själv. 

– Då ringde de upp mig och sa ”vi kan vräka dig för det här”, säger Andrea. 

För två år sedan flyttade Andrea Ricci Persson, 30, till Västra Frölunda i Göteborg. I dag bor hon där tillsammans med sina två småbarn som är 1,5 och tre år gamla. 

När sommaren i fjol drog i gång fick båda barnen andningssvårigheter och stora eksem som kliade, berättar Andrea.

– Jag förstod att det var ormhasselbusken på tomten eftersom den börjar blomma väldigt tidigt. I samband med det fick barnen kliande eksem och problem med att andas. Deras eksem kliade tills de började blöda, säger Andrea.

”Vi kan vräka dig för det här”

Hon lyfte problemet till hyresvärden som inte gav någon återkoppling eller svar.

– Sedan var det samma sak i år och barnens eksem blev ännu värre. Jag fick fortfarande inga svar och jag kände att jag blev väldigt orolig över andningssvårigheterna i coronatider. Jag bestämde mig för att såga ner busken, säger Andrea, som även berättat om händelsen för GöteborgDirekt

Trots ett tiotal anmälningar till hyresvärden hörde de av sig först när Andrea redan sågat ner busken.

– Då ringde en förvaltare som sa ”Vi kan vräka dig för det här. Men det behöver inte gå så långt om du betalar en straffavgift på 9 000 kronor”.

Såhär såg ormhasselbusken ut före nedsågning.Foto: Privat / Privat
Såhär ser den ut efter.Foto: Privat / Privat

”Chockad, arg och ledsen”

De hänvisade till att Andrea förstört hyresvärdens egendom. Samtidigt är hon övertygad om att ormhasselbusken planterats av den tidigare hyresgästen.

– De säger att det är ord mot ord. Detta är hemskt, man känner sig hotad. Jag kan inte betala den summan för jag har förlorat en stor del av inkomsten på grund av corona och det är knappt att jag kan betala hyran just nu, säger Andrea.

Efter en längre diskussion mellan hyresvärden och Andrea, tillsammans med Hyresgästföreningen, sänktes straffavgiften till 2 600 kronor. 

– Jag är chockad, arg, ledsen och rädd. Jag har legat sömnlös för man vet inte hur man ska göra kring detta. Jag är en person som sköter mig, jag har aldrig varit med om någonting sånt här tidigare. Att vara i konflikt med sin hyresvärd är läskigt, säger Andrea Ricci Persson.

Stena Fastigheter: ”Inget tillstånd”

Ann-Catrin Dryselius är fastighetschef för området. Hon förklarar att de skickat ett varningsbrev och en faktura på 2 600 kronor. 

”Vi har skickat ett varningsbrev till hyresgästen samt en faktura på 2 600 kronor för ersättning av den nedtagna busken. Enligt våra serviceanmälningar har hyresgästen ställt frågan till oss en gång och vi har sökt hyresgästen tillbaka vid flera tillfällen men inte fått något svar när vi ringde trots att vi lämnat telefonsvar.” skriver hon i ett mejl till GT. 

Hon förklarar vidare att ormhasselbusken var omtyckt i området. 

”Busken som togs ner var en stor och uppvuxen Ormhassel som många tyckte väldigt mycket om. Om vi hade fått chansen hade vi kunnat låta oss eller hyresgästen ta bort fröställningarna så att den inte spred så mycket pollen. Vi hade också kunnat flytta busken till en annan placering” skriver Ann-Catrin Dryselius i ett mejl. 

TV: Hemlöse Krister: ”Man vräker folk för lättvindigt”