Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Andrea och Jacob bor i en van: ”Funkar jättebra”

Andrea och Jacob har gjort en totalrenovering av sin van helt på egen hand.
Foto: Privat / Privat
Jacob Westby och Andrea Hansson har siktet inställt på Europa.
Foto: Privat / Privat
Sängen i vanen fälls upp och ned med en elektronisk hiss.
Foto: Privat / Privat

Efter att förlorat sina jobb under pandemin valde Andrea Hansson och sambon Jacob Westby att ge sig ut på en ny äventyrlig väg. Tillsammans har de byggt om en van från grunden som de numera bor och arbetar i på heltid. 

– Vi får chansen att upptäcka många nya platser och kan åka dit vi vill och stanna så länge vi vill, säger Jacob. 

Andrea Hansson, som är uppväxt i Jönköping och Jacob Westby från Karlstad förlorade båda sina jobb som ljustekniker i eventbranschen under pandemin. Den nya livssituationen fick paret att helt börja om på ny kula och i dag lever de livet längs vägarna i en egenbyggd van, något som Jönköpings-Posten tidigare skrivit om. 

Paret köpte en helt tom skåpbil som de med hjälp av filmer på Youtube har lyckats göra till ett fullt beboligt hem, med både dusch och toalett. 

– Vi är ganska händiga men det har varit en ordentlig inlärningskurva där man fått lära sig allt från början. Vi har byggt ett våtrum med en vanlig liten dusch och en komposteringstoalett. Det funkar jättebra, säger Andrea. 

I vanen finns en liten dusch och komposteringstoalett.
Foto: Privat / Privat

Ökat intresse för vanlife 

På Andreas Instagramkonto delar hon med sig av livet i vanen till över tiotusen följare.

– Jag har fått en jättebra respons, båda av andra som också bor som vi och av folk som är sugna på att testa. Många följer mig för att få tips på vad man ska tänka på.

Intresset för så kallat vanlife är något som tycks ha ökat under pandemin. Paret, som är en del av ”communityt”, har själva märkt av det, och Facebookgruppen Vanlife Sverige har mer än fördubblat sina medlemmar under förra året.  

Andrea och Jacob ser många fördelar med att bo i en van.

Planer på Europa

Det bästa med att leva i en bil är enligt Andrea och Jacob friheten att kunna åka dit man vill. De lockas framför allt till vackra naturområden och sjöar. 

– Vi har också ett tak och extra stolar som man kan sätta upp utomhus, det blir som ett extra rum. Man är ute i naturen på ett helt annat sätt än tidigare, säger Jacob Westby.

Just nu befinner de sig i Hudiksvall, men efter andra dosen är planen att bege sig till sydligare breddgrader.

– När vi är färdigvaccinerade är planen att åka söderut till Spanien, Italien och Grekland, det lockar framför allt när det börjar bli kallare här. Vi hoppas på att kunna åka ner om ett par månader, säger Andrea. 


Paret tipsar: Det här ska du tänka på

Gå inte efter vad andra gjort – tänk på vad du själv vill ha. Gör en lista med det viktigaste och jämför inte för mycket med andra.


Tänk på vikten. Man har ganska lite vikt att lägga till innan man kommer upp i övervikt. Välj därför ett lätt virke - räkna på vilken träsort som är lättast.


Allting tar mycket längre tid än vad man tror - räkna med säkert dubbel så lång tid även om det är något litet. Småsaker som skruvar och vattenkopplingar kostar också mer än vad man tror.


Börja jobba utifrån och in – som med fönster och takluckor.


Kolla upp bilen som du köper noggrant – Är den servad? Finns det mycket rost? Det går ju inte bara att köpa en ny bil när man byggt om den så det är viktigt att det blir rätt från början.