När Andrea Rasmussen var 19 år trodde hon livet var slut efter den tragiska olyckan. I dag ser hon ljust på framtiden. Här med sin älskade mops Gwenie. Foto: PrivatNär Andrea Rasmussen var 19 år trodde hon livet var slut efter den tragiska olyckan. I dag ser hon ljust på framtiden. Här med sin älskade mops Gwenie. Foto: Privat
När Andrea Rasmussen var 19 år trodde hon livet var slut efter den tragiska olyckan. I dag ser hon ljust på framtiden. Här med sin älskade mops Gwenie. Foto: Privat
Andrea vårdades först på intensivvårdsavdelning för sina svåra skador och hennes mamma Bente och storasyster Annie fanns vid hennes sida. Foto: PrivatAndrea vårdades först på intensivvårdsavdelning för sina svåra skador och hennes mamma Bente och storasyster Annie fanns vid hennes sida. Foto: Privat
Andrea vårdades först på intensivvårdsavdelning för sina svåra skador och hennes mamma Bente och storasyster Annie fanns vid hennes sida. Foto: Privat
Andreas ryggrad gick av på två ställen, nere vid svanskotan och en bit längre upp på ryggraden. Foto: PrivatAndreas ryggrad gick av på två ställen, nere vid svanskotan och en bit längre upp på ryggraden. Foto: Privat
Andreas ryggrad gick av på två ställen, nere vid svanskotan och en bit längre upp på ryggraden. Foto: Privat

Andrea blev påkörd av tåget – bröt ryggen

Publicerad

Den 24 november 2012 förändrades 22-åriga Andrea Rasmussens liv.

Hon skulle bara gena över tågspåren för att ta sig in till stan men det slutade med en bruten ryggrad.

I dag sitter hon i rullstol och pluggar för att bli socionom.

– Hitta inspiration till livet igen, gör något du gillar och försök att hitta glöden!

Andrea Rasmussen bor i Huskvarna och i Jönköpings-Posten har hon berättat om sin tid efter den ödesdigra olyckan.

– Jag genade över en tågräls och så kom tåget plötsligt, minns Andrea. Jag brukade göra det för att komma snabbare in till stan. Jag tvivlade inte en sekund för jag har gått där innan.

Hon såg att det stod ett tåg 500–600 meter längre bort men observerade inte att det kom ett tåg från andra hållet.

– Jag tänkte inte på det, jag ville ju bara in till stan!

Andrea minns inte mycket av själva krocken med tåget, hon minns bara ett stort sken. Hon svimmade av när hon mosades mellan tåget och ett staket.

– Jag minns inte att det gjorde ont, jag var som bedövad i hela kroppen, säger hon.

Jättekonstig position

Lokföraren stannade tåget med en gång och efter en kort tid kom ambulansen och lokföraren chockades av händelsen.

– Jag låg i en jättekonstig position på marken, de som såg mig sa att detta ser inte bra ut, säger hon. Ryggen måste i princip vara av.

Och mycket riktigt, Andrea vårdades på intensivvårdsavdelning med skador på två ställen på ryggraden och är sedan dess förlamad från midjan och neråt. Men hennes överkropp fungerar som den ska.

Hur tänkte du när du förstod vad som hänt?

– Jag var förstörd i början, jag blev dålig och visste inte vart jag skulle ta vägen, minns hon. Jag visste ju ingenting om sådana som var förlamade så jag trodde att livet i princip var förstört och att jag inte skulle kunna göra någonting.

Men snart visade det sig att livet skulle bli något helt annat.

Tre valpar

I dag ägnar hon mycket tid åt sina hundar, mopsen Gwenie och hennes valp Ronja.

– Gwenie fick tre valpar i november och jag bestämde mig för att behålla Ronja, säger Andrea.

Det första hon önskade sig av sin familj när hon låg på intensiven var att få en hund.

– Men jag var så borta då, så jag kommer inte ihåg att jag hade sagt det, säger hon. Men jag har alltid varit intresserad av djur och jag har alltid velat ha hundar.

Förutom att ta hand om sina hundar så håller Andrea på att läsa upp sina betyg för att så småningom kunna läsa till socionom.

– Inte för att få höja betygen, men jag saknade vissa betyg för detta, förklarar hon.

Andrea håller också i gång kroppen genom att träna på gym när hon inte umgås med sin familj och sina vänner.

Släcka rykten

En tid efter olyckan bloggade hon för att skriva av sig sina känslor efter olyckan.

– Det har varit en bearbetning, säger hon. Jag ville släcka alla rykten som hade kommit upp.

Redan några månader efter olyckan, under våren 2013, åkte hon på sitt första läger för personer som drabbats av samma sak som hon och det gav henne mycket.

För att komma vidare med livet efter en sån här händelse har Andrea sina egna tankar hon vill förmedla till andra som drabbats av olyckor.

– Hitta inspiration till livet igen, gör något du gillar och försök att hitta glöden!

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER