Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ändrar nyårsfirandet – för hundarnas skull

Varberg kommun kommer fira ett mer djurvänligt nyår i år. Foto: Shutterstock
Debatten har varit uppe flera gånger de senaste åren. Foto: Shutterstock

Varberg kommun har lyssnat på skällen. 

Inför kommande nyårsafton förändrar de firandet och kommer att genomföra ett mer djurvänligt fyrverkeri, rapporterar SVT Halland.

Dessutom kommer hela evenemanget att flyttas. 

Tidigare år har kommunen firat in det nya året vid Varbergs fästning. 

Men efter flera debatter de senaste åren – med förslag som lasershow i stället för fyrverkerier – har Varberg meddelat att de genomför förändringar inför årets firande, rapporterar SVT Halland. 

Däremot blir det ingen lasershow. 

– Vi har lyssnat på den kritik som förekommit tidigare år och utrett olika alternativ. Lasershowen som varit på förslag skulle inneburit betydligt högre kostnader, säger Magnus Thomson, destinationsutvecklare på Näringslivs- och destinationskontoret, till SVT Halland. 


LÄS MER: Hundratals hundar firar nyår på flygplatshotell 

Varberg kommun inför mer djurvänligt nyårsfirande

I stället lovar de ett nedtonat och mer djurvänligt fyrverkeri som kommer äga rum på Varbergs torg i stället för fästningen. 

Fyrverkerierna som kommer firas av den 31 december låter inte lika högt som de som använts tidigare år, berättar näringslivsdirektör Martin Andersson för Metro. 

– Vi gör det här firandet inne i stan för att det ska vara mer tillgängligt och har så kallat lågfyrverkeri som inte smäller lika högt. Men det synkroniseras med musik så det blir också ett trevligt inslag. Så samtidigt som vi behåller ett nyårsfirande i Varberg med fyrverkerier blir det inte lika tunga knallar det här året, säger han till tidningen. 

Enligt kommunen ska även musik som synkas med fyrverkeriet göra det mer djurvänligt.