Andlig byggnad ska sätta Göteborg på världskartan

Professor Stefan Tengblad vill att Göteborg bygger en jättekatedral för alla trosinriktningar. Den ska placeras på Heden och bli större och vackrare än Nordens största katedral, domkyrkan Uppsala.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Det här är professor Stefan Tengblad, 44. 

Han är ingen galen professor men han har en vild idé: 

-  Bygg en universell katedral som står för mänsklig visdom, tolerans och andlighet, här på Heden!

Idén fick Tengblad när han läste om GT:s och TV4:s "Uppåt, framåt" och han bestämde sig för att skicka in sitt förslag till 400@gt.se.

 Så här skriver han bland annat i mejlet:

 "Mitt förslag till ny identitetsmarkör är att bygga en katedral som överträffar storleken på domkyrkan i Uppsala och därmed kan bli Nordens största andliga byggnad.

 En sådan universell katedral kan utgöra en mötesplats mellan människor med olika trosinriktningar, och den kan även användas vid olika kulturella sammankomster till exempel olika konserter, körsång, julfirande och välgörenhetsgalor.

 Katedralen skulle också vid särskilda behov kunna användas av Göteborgs stad som representationslokal till exempel vid statsbesök och vänortsutbyten, samt lånas ut för akademiska högtider.Uppsala domkyrka är störst i Norden med sina drygt 118 meter höga torn. Foto: Stig Hammarstedt

 Katedralen bör både vara arkitektonisk nyskapande och anknyta till tidigare religiösa byggnadsverk samt vara påkostad i utformningen både invändigt och utvändigt."

Ingen religiös idé

 När GT tar med Stefan Tengblad till Heden berättar han entusiastiskt om sina tankar. Men han är noga med att tona ner det religiösa, han är inte ens med i kyrkan.

 - Folk får inte tro att detta är en religiös idé, för det är det verkligen inte. "Min" katedral ska inhysa aktiviteter varje dag för kulturella, sociala, andliga och religiösa ändamål.

 Du är professor i företagsekonomi. Hur kommer en sådan att tänka på en jättekatedral?

 - Jag tänkte så här: Vad är det Göteborg behöver som kan göra att staden märks i världen? Göteborg är ju en vänlig stad och då ska vi ha något som bygger broar.

 - Då slog det mig att en katedral som mötesplats för alla religioner är en sådan sak som inte finns någonstans och som skulle kunna få folk att vallfärda till Göteborg.

 Stefan Tengblad pekar på platsen vid södra Heden där cirkusarna brukar hålla till.

 - Ett sådant här område räcker. Ett par hektar blir tillräckligt, det är inte meningen att fotbollen ska få maka på sig.

Till kommande generationer

 Har du funderat på vad en sådan här jättekatedral skulle kosta?

 - Tja, ett antal miljarder handlar det förstås om. Men tänk på att den ska stå i hundratals år. Detta skulle kunna bli vår gåva till kommande generationer göteborgare.

 Det är en vild idé?

 - Ja, men sådana behövs för att göra 400-årsjubileet minnesvärt och att sätta Göteborg på världskartan igen.

FAKTA


NAVID MODIRI


Ålder:

27 år
Yrke: Författare, sångare och vd på inspirationsfabriken me&do. Familj: Fru och dotter.


4 DAGAR KVAR TILL TÄVLINGEN!


Var med i GT:s och TV4:s tävling- tävlingsstart måndag 3 januari: Så blir Göteborg bäst i världen till 400-års-jubileet år 2021. Redan nu kan du skicka in dina idéer till 400@gt.se eller 400@tv4.se. Förutom att vi presenterar de bästa idéerna kan du vinna fina priser också!