Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anders uppmaning – efter cancerbeskedet

Anders Junkergård, 57, drabbades av en aggressiv prostatacancer för tre år sedan. I dag har värdena normaliserats och han kan fortsätta att ägna sig åt sitt stora intresse – hundar. Foto: Privat
PSA-prov visade att Anders hade drabbats av aggressiv cancer. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Av en tillfällighet medverkade Anders Junkergård, 57, i en studie om cancer.

Efter en rad tester visade det sig att han hade en aggressiv form av sjukdomen.

Nu vill han uppmana andra män att testa sig innan det är för sent.

– När man sitter där och får beskedet så hör man bara ordet cancer, man klarar inte riktigt att ta sig till informationen, säger han.

För tre år sedan fick Anders Junkergård, som då bodde i Solna, ett erbjudande från Karolinska institutet om att delta i en studie för en ny testmetod för prostatacancer, metoden kallas för Stockholm-3, något som Skövde Nyheter tidigare skrivit om.

– Ett gratis prov var aldrig fel, tänkte jag, säger han.

Anders, som nu bor i Floby i Falköpings kommun, berättar att han testat sig några år tidigare, men att man då inte hade hittat något.

– Det fanns inget som tydde på att jag hade cancer då och jag kände inte av några symptom den här gången heller.

"Det var något som var fel"

Trots att Anders PSA-värde var relativt lågt i testets tidiga skede, fick han göra återbesök några veckor senare. Studien syftade till att fånga upp även dem med lägre värden.

– Läkaren såg inget på ultraljudet, men man tog cellprov ändå, berättar Anders och fortsätter:

– Tre-fyra veckor senare blev jag inkallad och ombads ta med min hustru till sjukhuset. Då började jag fatta att det var något som var fel, säger han.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

Cellproverna visade att han hade en aggressiv form av prostatacancer och enligt Anders kom beskedet som en chock.

– När man sitter där och får beskedet så hör man bara ordet cancer, man klarar inte riktigt att ta sig till informationen.

Trots att cancern var aggressiv hade den upptäckts i ett relativt tidigt skede och Anders påbörjade strålbehandling.

Vill uppmana andra att testa sig

Efter behandlingen har Anders gått på regelbundna behandlingar och hans PSA-värden är i dag mycket låga. Nu vill Anders uppmana andra män att kolla upp sig regelbundet.

– Vid 40-45 tycker jag att man ska kolla sig första gången. På så sätt har man ett referensvärde, säger han och fortsätter:

– Sen tycker jag att man ska införa en obligatorisk screening. Det skulle rädda många liv.

I början av februari kom Socialstyrelsen fram till att en så kallad "allmän screening", det vill säga att det ska bli obligatoriskt för män mellan 50 och 70 att göra PSA-prov, inte bör införas.

– Det finns en risk att screening skulle kunna göra alltför stor skada i form av överdiagnostik, överbehandling och biverkningar, säger Lars-Torsten Larsson, avdelningschef på Socialstyrelsen och ordförande i screeningrådet på Socialstyrelsens hemsida.

 

LÄS MER: Sju frågor och svar om PSA-testet 

 

Samtidigt avråder inte Socialstyrelsen män i riskåldern att gå och testa sig.

– Alla sjukdomar som drabbar de här regionerna gör folk lite blyga men det är något man måste komma över, annars får man inte vara med så länge, säger Anders Junkergård.

Lever sitt liv som vanligt

I dag har han inga större men av sjukdomen, och lever en fullspäckad vardag där han genom sitt stora intresse för hundar reser omkring på olika tävlingar både i Sverige och Internationellt.

– Man får gå upp ett antal gånger på natten och kissa, det kan vara lite störande men det är inga problem egentligen. Är man ute så får man väl ställa sig vid någon buske, det är ju lätt för oss som män, säger han.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!