Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åmåls kommundirektör sparkas efter avslöjandet

Anders Sandéns egna affärer med byggföretaget Peab har granskats av SVT Uppdrag granskning.
Foto: Åmål.se Jan Andersson / åmål.se
Byggföretaget Peab ska bland annat ha sponsrat med valstugor och valaffischer under flera val.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Anders Sandén var kommunstyrelsens ordförande för Socialdemokraterna i Sigtuna 2002-2013.

SVT:s ”Uppdrag Granskning” har granskat Anders Sandéns affärer med Peab under de åren – och nu får han sparken från sin nya roll som kommundirektör i Åmål.

Han får också ett avgångsvederlag på över 1,4 miljoner kronor.

– Det handlar om förtroende och i den helhetsbedömning som vi gör nu har vi kommit till det här beslutet, säger kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S).

Anders Sandén rekryterades till Åmål i maj 2019 som kommundirektör, men efter lite mer än ett år på posten får han nu gå.

Med sig får han en fallskärm på 16 månadslöner. 

Överenskommelsen innebär att ett avgångsvederlag på över 1,4 miljoner kronor kommer betalas ut på ett bräde till kommundirektören. 

Med skatter och avgifter betyder det en kostnad för Åmåls redan härdade skattebetalare på nästan 1,8 miljoner. 

Michael Karlsson: ”Blotta misstanken” 

Enligt kommunstyrelsens ordförande i Åmål Michael Karlsson handlar det ytterst om det som skedde i Sigtuna under åren 2002-2013, och som avslöjats av SVT Uppdrag granskning, inte om händelser i den egna kommunen.

– Jag vill egentligen inte kommentera innehållet i UG, men blotta misstanken att det inte gått rätt till i Sigtuna påverkar den tjänsten som Anders hade som kommundirektör här. 

Finns det något annat som skett i er kommun som ligger bakom beslutet?

– Vi ska gå tillbaka internt i organisationen och se vad som finns. Vi gör en egen granskning på saker och ting men det brukar man göra när man skiljs åt med sådana här tjänster. Men det är inget ovanligt i sig. 

Det blir nu 1,8 miljoner som kommuninvånarna i Åmål får betala, för en tjänst som varat i lite drygt ett år. Varför ska de göra det?

– Det är avtalets konstruktion.

Det är ju du som skrivit under det här avtalet med den konstruktionen. Varför ska kommuninvånarna betala för detta?

– Hade det varit så att vi hade gått på avtalet som det såg ut när Anders anställdes så hade det kostnadsmässigt blivit mer pengar. För alla parter var det bättre att göra ett avslut här i dag, säger Michael Karlsson, S.

Hade 21 månadslöner

Det avtal som Michael Karlsson skrev med Anders Sandén i samband med att han anställdes som kommundirektör hade en fallskärm på 21 månadslöner, varav 9 månader var uppsägningstid där kommunen också får står för pensionskostnader.

Vilket ansvar tycker du att du har när ni har rekryterat en kommundirektör till de här villkoren och efter ett drygt år så är man tvungen att göra sig av med honom till den här kostnaden?

– Man har ju alltid det yttersta ansvaret som politiker, det sticker jag inte under stol med över huvudtaget.

Att det sker i den här ekonomiska krisen som kommunen är i, hur ser du på det?

– Det är alltid olyckligt när man behöver skiljas åt, oavsett det är högkonjunktur eller lågkonjunktur. 

I ett reportage tidigare i veckan kunde GT berätta om Åmål kommuns kris. Om utflyttning, låga medianinkomster och höga skatter, hög arbetslöshet och utbrett bidragsberoende. 

Misstänks ha köpt röster

Anders Sandén skulle komma in och lösa situationen. 

Men i förra veckan kunde SVT:s ”Uppdrag Granskning” avslöja en mängd missförhållanden från hans tid som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna kommun, för samma parti som Michael Karlsson. 

Om hans nära samarbete med byggföretaget Peab.

Bland annat ska Peab ha sponsrat kommunen med valstugor och valaffischer i flera val. Peab fick också de flesta byggprojekten i kommunen. Enligt avslöjandet från ”Uppdrag Granskning” rör det sig om en pakt mellan Anders Sandén, Peab och en ledare från Sigtuna för den syrianska befolkningen i kommunen.

Anders Sandén ska enligt programmet ha fått de syrianska rösterna i utbyte mot att den syrianska gruppen fått en tomt gratis och byggarbeten för flera miljoner.

Anders Sandén: Grovt övertramp

Peab ska också, enligt ”Uppdrag Granskning” utfört byggnationerna och i sin tur fått byggrätter av Sigtuna kommun.

När GT försöker nå Anders Sandén för en kommentar om beslutet om hans avgång som kommunchef får vi ett långt mejl där han i stället ifrågasätter SVT Uppdrag gransknings program. Innehållsmässigt anmärker han på att det i programmet, enligt honom, saknades personer som trädde fram öppet med anklagelserna eller dokument som band honom till det som beskrivs. 

Han avslutar sitt mejl med:

”Detta är ett grovt övertramp och jag ser ingen annan utväg än att låta Granskningsnämnden och Medieombudsmannen utreda frågan.

Åmåls kommun har fattat sitt beslut på den mediabild som kablats ut, inte på sakinnehållet i programmen.

Åmåls kommun hade behövt mig ett bra tag till, där finns det mycket utvecklingsarbete som behöver göras.”