Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anders Borgs utspel: Säg ja till trängselskatt

Foto: Robin Aron

Finansminister Anders Borg (M) vädjar till göteborgarna: rösta ja till trängselskatten.

– Jag fattar att alla inte tycker trängselskatter är det bästa förslaget. Men ska Göteborg växa behövs mer infrastruktur och infrastruktur är vad det västsvenska paketet handlar om, säger han till GT under lördagens besök i Göteborg.

Anders Borg mötte sina lokala partikolleger under de västsvenska Moderaternas förbundsstämma i Göteborg på lördagen. Finansministern fokuserade på tillväxten och Västsveriges framtid – där trängselskatten är en viktig komponent, enligt honom.

– Jag tycker entydigt att man ska rösta ja till detta. Om man tror på Sverige och tror på Göteborg, och tycker att det är viktigt att vi växer och att det finns jobb och att reallöner stiger ska man rösta ja, säger han till GT.

Förtroendet för Moderaterna i Västsverige har sviktat i vinter. Enligt en Demoskopmätning i februari rasade partiet med hela 7,2 procentenheter till ett stöd på 22,7 om riksdagsvalet hade hållits då.

Finansministern inte orolig

Anders Borg säger sig inte vara orolig.

– Det grundläggande för oss är att vi ska vinna väljare för att vi tar ansvar för ekonomin, därför att vi har en politik som leder till fler jobb. På valdagen måste väljarna ställa sig frågan om man vill höja skatterna för ungdomar och bygga ut bidragssystemet, eller om man vill prioritera ansvarstagande och jobb.

Vilken roll har väljarna i Göteborg och Västsverige för Moderaternas framgång i riksdagsvalet?

– Varje väljare räknas på valdagen. Det är sant för Göteborg, Västra Götaland och hela Sverige. Vi vill vara ett stort parti i hela Sverige. Göteborg är oerhört viktigt.

Taktiken: Så ska väljarna vinnas

Hur ska väljarna vinnas här?

– Det tror jag i grund och botten handlar om samma frågor som vi står för nationellt. Utbildning är nyckeln också i Göteborgspolitiken, att man prioriterar skolan.

Regeringen backar från sitt tidigare förslag om att sänka studiebidraget med 300 kronor i månaden. Inkomster ska i stället hittas via höjning av skatt på alkohol, tobak och fordon.

Anders Borg tror inte att förtroendet hos väljarna påverkas av svängningen.

– Jag tror väljarna anser att politiker bygger sitt förtroende på sina prioriteringar. Vi prioriterar ordning och reda i ekonomin, och då ska alla reformer finansiera krona för krona och då måste vi också våga vända och vrida på olika utgiftsförslag, säger han.

Men blir ni inte otydliga i er politik?

– Vi är tydliga. Sen är vi alltid pragmatiska vilka medel vi använder. Nu tar vi lite mer på tobaksskatten och det tycker jag är bra.