GENI. Anders Krasse renoverade hela sin gård med återvunnet material. Nu bor han där gratis genom att hyra ut huset några veckor om året.GENI. Anders Krasse renoverade hela sin gård med återvunnet material. Nu bor han där gratis genom att hyra ut huset några veckor om året.
GENI. Anders Krasse renoverade hela sin gård med återvunnet material. Nu bor han där gratis genom att hyra ut huset några veckor om året.
FÖRE. Ett förfallet hus blev ett drömhus, byggt på återvunnet material.FÖRE. Ett förfallet hus blev ett drömhus, byggt på återvunnet material.
FÖRE. Ett förfallet hus blev ett drömhus, byggt på återvunnet material.
EFTER. Efter några månader stod huset klart. Inom kort kommer solcellerna upp på taket.EFTER. Efter några månader stod huset klart. Inom kort kommer solcellerna upp på taket.
EFTER. Efter några månader stod huset klart. Inom kort kommer solcellerna upp på taket.
ENKELRUM. Ett av de små sovrummen inreddes i den tidigare klädkammaren. Möblerna har andra människor vuxit ur eller rensat bort.ENKELRUM. Ett av de små sovrummen inreddes i den tidigare klädkammaren. Möblerna har andra människor vuxit ur eller rensat bort.
ENKELRUM. Ett av de små sovrummen inreddes i den tidigare klädkammaren. Möblerna har andra människor vuxit ur eller rensat bort.
HALLEN. Hallen på övervåningen är inredd som en skriv- och läshörna.HALLEN. Hallen på övervåningen är inredd som en skriv- och läshörna.
HALLEN. Hallen på övervåningen är inredd som en skriv- och läshörna.
BIBLIOTEK. I biblioteket finns runt 1000 titlar och en kamin om man känner sig frusen.BIBLIOTEK. I biblioteket finns runt 1000 titlar och en kamin om man känner sig frusen.
BIBLIOTEK. I biblioteket finns runt 1000 titlar och en kamin om man känner sig frusen.
BADRUM. Här var det förr ett skafferi men nu är det renoverat – till en ynka kostnad på 2450 kronor. Då ingick allt på bilden inklusive varmvattensberedare.BADRUM. Här var det förr ett skafferi men nu är det renoverat – till en ynka kostnad på 2450 kronor. Då ingick allt på bilden inklusive varmvattensberedare.
BADRUM. Här var det förr ett skafferi men nu är det renoverat – till en ynka kostnad på 2450 kronor. Då ingick allt på bilden inklusive varmvattensberedare.
UTERUM. i detta uterum på 30 kvadratmeter här finns plats för riktiga fester – och givetvis är materialet och möblerna inte köpta.UTERUM. i detta uterum på 30 kvadratmeter här finns plats för riktiga fester – och givetvis är materialet och möblerna inte köpta.
UTERUM. i detta uterum på 30 kvadratmeter här finns plats för riktiga fester – och givetvis är materialet och möblerna inte köpta.
DUBBELRUM. Här finns fynd från containrar, övergivna hotellattiraljer och tapeterna kostade bara 20 kronor.DUBBELRUM. Här finns fynd från containrar, övergivna hotellattiraljer och tapeterna kostade bara 20 kronor.
DUBBELRUM. Här finns fynd från containrar, övergivna hotellattiraljer och tapeterna kostade bara 20 kronor.

Anders bor i 13 rum och kök – helt gratis

Publicerad

MÅRDAKLEV. Anders Krasse, 51, bor i 13 rum och kök – helt gratis.

För fem år sedan renoverade han en gammal bondgård med material som andra tänkt kasta på soptippen. Genom att hyra ut huset några veckor om året sparar han in elräkningen och bor nu utan att betala en enda krona.

– Om fem år när jag har fixat solceller är det bye bye till Eon också, säger han.

Hela idén väcktes när Anders Krasse drabbades av den så kallade räntechocken år 1992.

– Under krisen på 90-talet slogs vår ekonomi i bitar. Då lovade jag mig själv att jag någon gång skulle bo helt gratis. Och det har jag lyckats med!

Anders Krasses gård ligger i Mårdaklev, i Svenljunga kommun. Han köpte en hel gård med ett stort boningshus, ett stall och två andra hus, på sammanlagt cirka 600 kvadratmeter, för 330 000 kronor. För att hålla kostnaderna nere kom han sedan på den briljanta idén att renovera gården med förkastat material.

– Jag har renoverat hela gården med sådant som andra har kasserat. Det är alltså allt i huset. Byggmaterial, soffor, kastruller och gardiner, som folk som har tänkt slänga på tippen.

På vintern stänger han av värmen i de rum han inte vistas i. Han förbrukar ungefär 5000 kilowattimmar per år, kostnaden för dessa tjänar han in genom att hyra ut huset några veckor om året.

– Senaste åren har jag haft nollhyra. Jag har en total årskostnad på ungefär 40 000 kronor i elräkning, slamsugning och sophämtning. Och nu lyckas jag få igen den kostnaden genom att hyra ut huset några veckor om året. Under sommaren är det privatpersoner som hyr, och på våren och hösten är det företag. Gästerna vet att det inte är "Hilton" de bor på. Men de är nöjda ändå, säger han.

Byggde toalett för 617,50 kronor

– Jag byggde om ett förråd till en toalett. Det kostade 617,50 kronor. Jag köpte en varmvattenberedare på Blocket för 500 kronor och nya packningar till toalettsitsen för 117,50. Det var ju smart, säger Anders Krasse.

Anders Krasse planerar nu att även lösa sin egen elförsörjning.

– Snart när jag har fixat solceller eller vindkraft kommer jag vara helt oberoende av elnätverket och generar min egen el. Då blir det bye bye till Eon, säger han.

Anna-Maria Holmgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER