Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anas Khalifa predikade våld och hyllade terror – lämnar nu extremismen

Dokus Sofie Löwenmark berättar om Anas Khalifas avhopp
Anas Khalifa.
Foto: Karl Forsberg / Karl Forsberg
Anas Khalifa har i nära 20 år varit en centralfigur i den radikala våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

I nära 20 år var han en centralfigur i den radikala våldsbejakande islamistiska miljön i Sverige.

Nu säger Anas Khalifa att han har hoppat av och berättar i en intervju på sajten Doku om sitt sensationella beslut.

Han predikade våld och extremism, han ”älskade” Usama Bin Ladin och hyllade terroristattacken mot tidskriften Charlie Hebdo.

I dag talar han som förste ledande islamistiske avhoppare i Sverige ut offentligt – och förklarar varför han kallar sin tidigare lära för ”cancer”.

Anas Khalifa, 38, som bor i Göteborg, var i många år den kanske mest inflytelserike islamistiske predikanten i Sverige. Han föreläste och missionerade, främst bland barn och ungdomar, och var en av de mest inflytelserika ideologerna med tiotusentals följare i sociala medier.

Han bekände sig till salafismen, den radikala riktning av islam som praktiseras i Saudiarabien, och manade till väpnad jihad. Och han slog fast att vägen till paradiset går genom martyrdöden.

Tar avstånd

I dag tar Anas Khalifa avstånd från det han predikat i två decennier. I en lång intervju på sajten Doku.nu förklarar han för reportern Sofie Löwenmark varför han har hoppat av – och varför han nu kallar salafismen för ”cancer”.

– Det är som en cancer. Och anledningen till att jag använder ordet cancer är för att det börjar inifrån. Inom den muslimska communityn finns denna cancer. Överallt. Speciellt online. Och de är väldigt högljudda skrikiga och karismatiska, säger Anas Khalifa till Doku.

– Tyvärr finns salafismen nu i alla stora moskéer i någon form. Jag går därför inte till moskéer längre. Inte nu. Det går tyvärr inte. Och så är det Muslimska brödraskapet. Och det är bara män. Män som vill slå vakt om makt, besökare och pengar, säger han.

Distanserat sig gradvis

Han förklarar att han under ett par år gradvis har distanserat sig från salafismen eftersom han har kommit till insikt om att denna inriktning inte är den sanna formen av islam. Han berättar i serien ”Ofiltrerat” på sin Youtubekanal om varför han hoppar av. Ett skäl är att han ser salafismen som en medeltida lära med dess syn på demokrati, samhälle och kvinnor.

Hans avhopp leder till starka reaktioner. Vissa hyllar honom, andra utsätter honom för hot och hat.

Nu säger Anas Khalifa att han har hoppat av den extrema rörelsen.
Foto: Karl Forsberg / Karl Forsberg

– Min gradvisa förändring gjorde att jag blev mobbad av salafister. Vartenda steg jag tog, vartenda ord jag sa. Salafister är alltid väldigt mobbande, säger han till Sofie Löwenmark på Doku. 

Anas Khalifa blev känd för en större allmänhet genom en intervju i SVT:s ”Uppdrag granskning” 2006 och i filmaren Oscar Hedins dokumentär ”Det svider i hjärtat” 2007. Där föreläser han för barn i dagis- och lågstadieålder och beskriver målande hur vägen till paradiset går genom att dö som martyr för sin religion. 

Firade terrorattackerna i New York

Han reste runt i många år som föreläsare hos muslimska föreningar i Sverige. Och 2017 hotade han skolungdomar som firade studenten med att de skulle drabbas av Allahs vrede.

2013 dömdes han för bland annat grovt skattebrott och satt två år i fängelse.

Han berättar för Doku.nu att han och hans vänner firade al-Qaidas terrorattacker i New York den 11 september 2001 och hyllade gruppens ledare Usama bin Ladin. Han säger att han ”älskade bin Ladin, han var min hjälte”. Men i dag ser han terroristgruppen som ”en katastrof” som vållat muslimer stor skada.

Khalifa var också ”glad och stolt” över attentatet 2015 mot den franska tidskriften Charlie Hebdo som publicerade Muhammedkarikatyrer. 

Ville att Lars Vilks skulle dö

Han ville också att den svenske konstnären Lars Vilks ”skulle dö” för sina teckningar. I dag ångrar han sin inställning i båda dessa fall och säger att han skulle vilja träffa Vilks.

Han berättar i intervjun att han kände nästan alla svenska muslimer som anslöt sig till terroristgruppen IS i Syrien. Han säger att han aldrig direkt uppmanade någon att åka, men att han känner skuld eftersom ”de är offer för sådana som mig och andra radikala föreläsare. Som omedvetet eller medvetet har pushat på för den här dogmatismen”.

Anas Khalifa säger att han stod mycket nära Abdel Nasser El Nadi, också känd som Abo Talal, huvudman för den muslimska friskolan Vetenskapsskolan. Han beskriver Abo Talal som ”en mentor” och säger att de hade tät kontakt samt att ”jag var hans högra hand”. 

Abo Talal togs 2019 i förvar av Säpo – han ansågs utgöra ett hot mot rikets säkerhet – och utvisades senare. Skolan stängdes. 

Plikt att gå ut

Anas Khalifa understryker att han inte har lämnat islam, men att han genom studier och självrannsakan nu kommit fram till en sannare tolkning av religionen. 

Han säger att det är en plikt att gå ut offentligt med sitt avhopp eftersom han känner att han har skadat många som lyssnat till och påverkats av honom.

– Jag är övertygad om att jag har varit orsak till folks fördärv. Direkt eller indirekt. Jag har åtminstone hindrat människor från lycka och från framgång. Jag har hindrat människor från friheter som de faktiskt har enligt islam … att få arbeta, studera, leva normalt och gå på kafé, säger han till Doku.

Svenska IS-kvinnor: ”Vi kommer hem i sommar”

Expressens Kassem Hamadé om att svenska IS-familjer i Syrien kan vara på väg till Sverige