Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amningsstöd erbjuds via videosamtal i mobilen

Foto: Shutterstock / Shutterstock
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Amningsmottagningen på Sahlgrenska erbjuder numera rådgivning via videosamtal.

Något som har lett till att amningsstödet blivit bättre, att personalen blivit mindre stressad och att föräldrarna blivit nöjdare, skriver sjukhuset i ett pressmeddelande.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg började i somras med att erbjuda amningsrådgivning via videosamtal i en app, Mitt Vårdmöte. 

De kvinnor som har problem med amningen eller andra komplikationer kan då själva boka tid och prata med en specialistbarnmorska.

– Videosamtalen underlättar väldigt mycket i bedömningen av ifall vi ska boka in ett fysiskt möte, eller om patienten kan stanna hemma och slippa åka in med sitt barn i onödan, säger Annika Simson, specialistbarnmorska på Östra sjukhuset, i pressmeddelandet.

96 procent var nöjda 

Det nya systemet har varit uppskattat, enligt Sahlgrenska, som har genomfört en patientundersökning där 96 procent var nöjda med att de fick tid för rådgivning snabbt och 83 procent uppgav att de tyckte att videosamtalet räckte som hjälp, skriver sjukhuset i pressmeddelandet. 

Den nya metoden ska också ha haft bra reslutat hos personalen som via samtalen fåt en bättre arbetssituation.

– I det tidigare systemet lämnade patienten ett meddelande på telefonsvararen, och vi ringde upp dem under dagen. Det var stressande och det var inte alltid vi nådde kvinnorna på en tid som passade dem. Med det nya systemet så vet vi hur många som bokar in sig och vi har mer kontroll över hur många samtal som kan ske på en dag, säger Annika Simson, i pressmeddelandet. 

Antalet ammande kvinnor minskar 

Antalet kvinnor som helammar minskar i Sverige, forskningen har kommit fram till att bristande stöd och hjälp får många kvinnor att sluta, även om det inte vill. 

– Om man inte får det stöd man behöver får det stor inverkan på amningsfrekvensen. Det handlar inte om att man inte vill amma, enkäter visar att 98 procent av förstföderskorna på Sahlgrenska tänker sig att de ska amma. Ändå minskar helamningen och forskning visar att bristande stöd och bristande tilltro till den egna förmågan påverkar starkt, säger Anna-Karin Ringqvist, verksamhetsutvecklare på förlossningen på Östra sjukhuset i Göteborg i pressmeddelandet.