Amerikanska flygvapnet kommer till Västsverige

I helgen anländer amerikanska förband och flyg till Sverige och Skaraborgs flygflottilj. Bland annat har de med sig CV22 Osprey som är en kombination mellan flygplan och helikopter.
Foto: Staff Sgt. Mackenzie Mendez / Pressbild
Skaraborgs flygflottilj, F7, i sin årliga julgransflygning.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

I helgen kommer enheter från den amerikanska militären till Sverige för att delta i en övning under svensk ledning under hösten.

Båda länderna deltar med enheter från marin-, flyg- och markförband. 

– Samarbetet med USA är viktigt för Sverige, säger överste Malin Persson, chef för Skaraborgs flygflottilj, i ett pressmeddelande.

Övningen kommer främst genomföras främst i mellersta och södra Sverige. Under helgen kommer amerikanska enheter att baseras på Skaraborgs flygflottilj F 7. 

De ska där bland annat träna och ta in miljön innan övningen börjar, därför kommer det vara ökad flygtrafik i området under ett par veckor, både i form av transportplan och stridsflygplan.  

- Samarbetet med USA är viktigt för Sverige och att öva tillsammans stärker vår förmåga att genomföra kvalificerade operationer och insatser, både enskilt och tillsammans med andra, säger överste Malin Persson, chef för Skaraborgs flygflottilj, i ett pressmeddelande.

Både Sverige och USA deltar i övningen med enheter från marin-, flyg- och markförband. USA kommer också ta med delar av sina specialförband. 

Övningen planerad sedan länge

I pressmeddelandet skriver Försvarsmakten att övningen länderna mellan är planerad sedan länge. 

”Och är en del i det bilaterala samarbetet mellan Sverige och USA.” skriver man .

Men med tanke på de rådande omständigheterna med coronapandemin och den ökande smittspridningen kommer övningen vara anpassad efter det.  

Det kommer också att vara flygningar på kvällar och helger.

”Under perioden kommer det även att bli en del kvälls- och helgflygningar fram till klockan 24.00 och i området kring Råda kommer lågflygningar samt start och landningar med transportflyg att genomföras.” skriver Försvarsmakten. 

På Skaraborgs flygflottilj kommer den vanliga flygverksamheten fortsätta som vanligt.


Se också:

Består av armén, flygvapnet och marinen.