Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amerikansk elefantjägare stämmer ideell organisation

Hanelefanten Chang blev 38 år.
”Förlorar vi målet skulle det innebära katastrof”, säger Daniel Wilke på The Perfect World Foundation.
Foto: Privat
Stämningen kom som en chock, berättar Daniel Wilke.
Foto: Privat

Den amerikanska storviltsjägaren Aaron Raby blev medialt uppmärksammad efter att ha skjutit en afrikansk elefant i december förra året. Djuret ska ha utsatts för stort lidande, för att sedan ha hamnat på Rabys middagsbord. 

Nu har amerikanen stämt en svensk djurorganisation för att ha delat ett inlägg om händelsen i sociala medier.

– Det skulle vara katastrofalt om vi förlorade målet, säger Daniel Wilke, marknadsansvarig på organisationen.

Händelsen blev känd efter att amerikanska PETA, världens största djurrättsorganisation, publicerat en video från jakten.

Filmen visar hur den amerikanska storviltsjägaren Aaron Raby avlossar fem skott mot en elefant, i närheten av Krugerparken i Sydafrika. Jaktguiderna hörs säga åt Raby att han skjuter för lågt, men han lyckas inte ta till sig instruktionerna.

När videon bryts efter två minuter lever djuret fortfarande. Raby ska senare ha berättat att han åt delar av elefanten till middag. Det uppger Los Angeles Times.

Videon möttes av ilska och avsky i sociala medier och blev snabbt viral. 

Videklippet från jakten spreds snabbt i sociala medier.
Foto: Los Angeles Times

Kräver skadestånd

Klippet, med påståenden om att Raby olovligen dödat elefanten, delades bland andra av den ideella djurorganisationen The Perfect World Foundation, TPWF, med säte i Göteborg.

Nu har Raby, som menar att jakten inte var olaglig, stämt TPWF och två andra organisationer vid en kalifornisk domstol. 

Raby menar att organisationerna har orsakat honom fysiskt och psykiskt lidande och kräver ett ospecificerat belopp i skadestånd. 

– När vi mottog stämningen blev vi först chockade, sen upprörda, sen motiverade, säger Daniel Wilke.

Men konsekvenserna av stämningen kan bli ödesdigra. 

– Det skulle vara katastrofalt om vi förlorade målet. Det påverkar vår organisation ekonomiskt, och i förlängningen de djur som vi arbetar med att hjälpa, säger Daniel Wilke. 

Stämningen har lämnats in till en kalifornisk domstol.
Foto: TPWF
Foto: Privat

Utgången oklar

Aaron Raby , som uppges ha betalat närmare 400 000 kronor för jakten, menar att han utsatts för hot och trakasserier utan att ha brutit mot någon lag. Det skriver Los Angeles Times.

– Vi betalar mycket pengar för att jaga de här djuren. Om vi inte jagade skulle marken omvandlas till boskapsrancher och det skulle leda till tjuvjakt. De vill inte ha lejon som dödar deras boskap eller elefanter som förstör deras grödor, säger han till tidningen.

The Perfect World Foundations volontärarbetande advokat, Mats Säterberg, letar nu efter en amerikansk juristbyrå som kan åtta sig fallet utan kostnad.

Utgången av stämningen är oklar, säger han.

– Det skulle kunna leda till ett enormt stort skadestånd, men flera parametrar gör det till ett oerhört komplicerat fall. Vad utfallet skulle kunna bli går inte att gissa, säger Säterberg.

The Perfect World Foundation

The Perfect World Foundation är en svenskgrundad välgörenhetsorganisation med säte i Göteborg som arbetar med djur och natur i kris över hela världen. 


*Källa: TPWF