Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amelie, 25, stoppades på norska flygplatsen

Amelie, 25, stoppades på flygplatsen i NorgeFoto: Privat
SAS säljer fortfarande flygbiljetter med mellanlandning i OsloFoto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Amelie Christenson, 25, bokade en flygresa till Nice med mellanlandning i Norge. 

Väl på flygplatsen i Oslo stoppades Amelie – trots att hon fick besked från tre håll om att det inte skulle vara några problem att mellanlanda som svensk medborgare. 

– De sa att konsulatet hade fel, berättar hon. 

Det var i april som Amelie Christenson, 25, skulle lämna Göteborg för att förhoppningsvis arbeta som värdinna på yachtbåtar i Nice och Antibes, Frankrike. 

Resan fick vänta, som för så många andra, på grund av den rådande pandemin. När reserestriktionerna lättade i mitten på juni bokade Amelie om sin biljett med avresa den 27 juni. 

Men det blev inte som hon tänkt sig. 

– Jag skulle mellanlanda i Oslo men när jag väl kom dit så blev vi stoppade. De sa att vi inte fick passera genom Norge, berättar Amelie, som tidigare berättat om händelsen för GP.  

Planerat resan väl 

Amelie som stoppades av gränspolisen tillsammans med tiotalet svenskar blev upprörd.

– Jag bokade den här resan genom SAS, men jag var lite fundersam över att vi skulle mellanlanda i Oslo. Därför hörde jag av mig till SAS, flygplatsen i Oslo samt det norska konsulatet i Göteborg. 

I mejlkonversationer som GT tagit del av frågar Amelie samtliga parter om det är möjligt för henne som svensk medborgare att mellanlanda i Oslo efter att den norska regeringen meddelade att svenskar inte fick resa in i landet på grund av smittspridningen i Sverige. 

Amelie fick som svar av samtliga att det går bra att mellanlanda i Norge. 

– Jag berättade för gränspolisen flera gånger om min kontakt med bland annat konsulatet. Men de bara sa att de hade fel. 

Amelie, 25, stoppades på flygplatsen i Norge.Foto: Privat

”Väldigt märkligt”

I stället fick svenskarna beskedet att de kunde åka buss eller tåg hem till Sverige – eller ta in på hotell en natt för att sedan ta första flyget tillbaka. 

– Det tycker jag är väldigt märkligt, säger hon och fortsätter: 

– I stället för att vi skulle gå på ett plan till ett annat land, som vi också redan betalat för, så ber de oss bo på hotell och åka kollektivtrafik. Det borde ju öka smittorisken mer. 

Amelie bodde på ett hotell i närheten av flygplatsen för att sedan ta första avgång hem – något som kostade henne över 2 000 kronor. 

– Det jag är mest chockad över är att SAS fortfarande säljer biljetter med mellanlandning i Norge, säger Amelie som har försökt få tag i SAS utan framgång. 

Första gången svenskar nekas

Göteborgs-Posten har pratat med Karin Kyllerman på SAS pressjour. Hon säger till tidningen att det är första gången svenskar blivit nekade på Oslo på grund av detta skäl. 

– Där försökte vi då ligga på och få med dem på planet ändå. Men gränskontrollen har tolkningsföreträde där. De var stenhårda, så vi kunde inte påverka deras beslut i det här fallet, säger Karin Kyllerman till GP. 

Hon berättar vidare för tidningen att SAS har flugit till Oslo under en tid och att det är första gången det har hänt. Så hon tycker absolut man kan känna sig trygg med det. 

Mellanlandning i Paris

När GT pratade med Amelie satt hon på flygplatsen i Paris. 

– Direkt när jag kom tillbaka på söndagseftermiddagen bokade jag ett flyg med mellanlandning i Paris, här var det inga problem men jag är inte i Nice ännu, så jag vågar inte säga för mycket ännu. 

Experten: Då kan du boka en resa utomlands

Reseexperten Lottie Knutson om reseläget i pandemin.