Ambulanssjuksköterskans vädjan: ”Varje minut är dyrbar”

– När vi åker på larm med risk för livshotande tillstånd är varje minut är dyrbar, säger ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson, 54.
Foto: Sahlgrenska universitetssjukuset / Sahlgrenska universitetssjukuset

På väg fram till ett drunkningslarm är varje minut viktig.

Men nyfikna och respektlösa badgäster och felparkerade bilar är ett stort problem för räddningspersonal. 

– Räddningsvägarna är till för räddningspersonal snabbt ska kunna ta sig fram, inte för att personer med sommarprylar ska gå 200 meter mindre, säger ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson, 54. 

Problemet är väl känt hos både ambulanspersonal och polisen – badgäster som gör allt för att få en parkeringsplats och blockerar både räddningsvägar och bommar ner till badplatsen. 

– När vi åker på larm med risk för livshotande tillstånd är varje minut är dyrbar, säger ambulanssjuksköterskan Ingemar Karlsson, 54. 

Men det är inte bara felparkerade bilar som ställer till det. Människor som nyfiket hänger kvar vid olycksplatser och vill se vad som händer är också ett problem, berättar han.

I mitten av juni larmades han ut till Askimsbadet till en pågående drunkning, som Sahlgrenskaliv tidigare skrivit om.

– Vi får information om att det är någonstans på bryggan. Det är ett ungdomsgäng som larmar och som gör en väldigt bra insats. Enligt uppgift är det två personer i ungdomsgänget som undsätter den drabbade samtidigt som någon i gänget ringer och larmar. 

Ingemar berättar om de tre huvuduppgifterna när olyckan inträffar: Våga agera, larma och se till att räddningstjänst och ambulans blir mötta så att de hittar olycksplatsen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Polisen hade bogserat bort bilar

Som tur är möts ambulanspersonalen av fri väg ner till badplatsen – tack vare att polisen varit där tidigare under dagen och bogserat bort några fordon, berättar Ingemar.

Men nere vid badplatsen möts ambulanspersonalen av nya problem. På bryggan är det fullt med folk och det är svårt för dem att ta sig fram.

– Folk har stort intresse, vill komma nära och se. Men det man inte tänker på är att man gör insatsen svårare för oss. Vi får lägga energi och kraft för att få folk att skingras. Det är inte det vi vill lägga fokus på.

Under tiden har Ingemar och hans kolleger fått veta av SOS att ungdomarna påbörjat HLR och att den drabbade personen börjat andas igen när Ingemar och hans kollegor kommer fram till platsen.

Uppmaning till allmänheten: Var behjälplig för dem som har påbörjat räddningsinsatsen, men var inte vägen för räddningspersonal.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

”Våga agera”

Men han vill lyfta hur viktigt det är att våga agera. Är det redan någon som har larmat kan man se till att möta upp ambulans och räddningstjänst så att de snabbt kan hitta olycksplatsen. 

– Det är de tre huvuduppgifterna. Våga agera, larma och se till att vi blir mötta. 

– Ni som är runt omkring: ta ett steg tillbaka. Jag tänker på Christian Eriksen och det danska landslaget. Deras agerande är klockrent. Tillför man ingenting i själva omhändertagandet så ska man backa. Det kanske är svårt att säga till allmänheten att skärma av händelsen så som danska laget gjorde, men budskap är att ta ett steg bakåt och valla plats för räddningspersonal. Var behjälplig för dem som har påbörjat räddningsinsatsen, men var inte vägen för räddningspersonal.

– Räddningsvägarna är till för räddningspersonal snabbt ska kunna ta sig fram, inte för att personer med sommarprylar ska gå 200 meter mindre.