Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ambulanspersonalens larm: Handspriten slut

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Foto: HENRIK JANSSON / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN

Ambulanspersonal i Göteborg larmar under onsdagen om att handspriten i deras fordon är slut.

På morgonen fick de veta att de behöver arbeta utan desinfektionsmedel.

– Vi är samhällets spjutspets i dessa tider och vi har också familj och anhöriga. Visst, vi har tvål och vatten, men det är ganska svårt att ha med sig, säger en ambulanssjukvårdare till GT.

Under onsdagen fick ambulanspersonal i Göteborg information att handspriten i fordonen är slut. Något som upprört de anställda.

– De förklarade att det är slut och att även vårt förråd är det. Vi har fått denna information internt och vad de förklarade var att det gäller hela Göteborg, säger en ambulanssjukvårdare GT.

Handspriten används dels av ambulanssjukvårdare för att tvätta sig – men även till att rengöra ambulansen inuti.

– Vi är samhällets spjutspets i dessa tider och vi har också familj och anhöriga. Visst, vi har tvål och vatten, men det är ganska svårt att ha med sig i en ambulans. Vi är väldigt angelägna om att få mer handsprit för det är en trygghet för oss och för nya patienter vi hämtar, säger ambulanssjukvårdare.

”Vad händer om folk stannar hemma?”

Föraren menar att detta sätter många i risk.

– Vad händer om folk behöver stanna hemma som blir sjuka? Risken finns ju att om vi inte har detta skyddet så stannar folk hemma.

Anne-Karin Höglund är ordförande för Vårdförbundet Västra Götaland.
Foto: ULFHUETT

Facket menar att en brist på handsprit försätter arbetarna i risk.

– Det är arbetsgivarens skyldighet att förutse att ambulanserna ska jobba säkert. Eftersom om ambulanspersonalen blir sjukskriven så slår det ut hela akutsjukvården, säger Anne-Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet Västra Götaland. 

Facket: ”Bekymmersamt”

Hon har pratat med hälso- och sjukvårdsdirektör på regionen som är ansvarig för denna typ av frågor.

– Handspriten är inte slut. Jag kollade med regionen och om det fattas någonstans så är det i så fall en fråga om att omfördela resurserna. Det är i så fall bara en tidsfråga får vi hoppas innan de får det på plats. Det finns ett gemensamt lager i regionen som inte är tomt, säger Anne-Karin Höglund.

Oavsett kvarstår faktumet att handsprit saknas i vissa ambulanser i nuläget.

– Det är bekymmersamt och det är jätteviktigt att det finns skyddsmaterial och att arbetsgivaren organiserar det så att det finns där det mest behövs, säger Anne-Karin Höglund.

Regionen: ”Oerhört olyckligt”

Västra Götalandsregionen förklarar att handsprit och annan säkerhetsutrustning används mycket mer nu än innan coronautbrottet.

– Jag kan bara konstatera att handspriten inte är slut i regionen. Vi levererar ju varje dag i princip men för vissa verksamheter har vi dragit ner lite för att man beställer väldigt mycket mer än vanligt, säger Marga Brisman, biträdande regionchefsläkare på Västra Götalandsregionen.   

Eftersom ambulanserna inte är kopplade till sjukhusen direkt är det förvaltnings ansvar att dela upp resurserna. 

– Sen har vi också gått ut med, något som är väldigt viktigt, att varje förvaltning har ansvar att omfördela resurser inom förvaltningen, säger Marga Brisman

Hon berättar att handspritsbristen hos de drabbade ambulanserna kommer lösa sig inom kort.

– Det kan hända att man har svårt att beräkna hur mycket som går ut i detta läge innan man hittar balansen. Då kan sånt här naturligtvis hända och det är oerhört olyckligt. Men vi kan garantera att det åtgärdas så fort som möjligt, säger Marga Brisman.


LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona