Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Agneta, 76, lämnades kvar av ambulansen – dog i tarmvred

Agneta Starander, 76, avled på Sahlgrenska sjukhuset i somras. Då hade diagnosen, tarmvred, missats vid två tillfällen – en gång på akuten på sjukhuset och en gång av ambulansen där personalen lämnade kvar henne hemma.
Agneta Starander avled i somras i tarmvred, en diagnos som hade missats vid två tillfällen.Foto: Privat
Agnetas son Jesper Starander har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.Foto: Catharina Fyrberg

Agneta Starander, 76, avled på Sahlgrenska sjukhuset i somras.

Då hade diagnosen, tarmvred, missats vid två tillfällen – en gång på akuten på sjukhuset och en gång av ambulansen där personalen lämnade kvar henne hemma.

Ambulanspersonalens dom var i stället magsår som uppstått av sorg efter makens död ett par månader tidigare, enligt Agnetas anhöriga.

– Det fanns två chanser att få det här rätt, det är enormt smärtsamt, säger sonen Jesper Starander. 

Mindre än en vecka efter att hon sökte akut vård för första gången var Agneta Starander, 76, död. 

Hon avled på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg kort efter att hon förts dit i ambulans. Men det var inte första gången hon sökte vård den veckan.

Några dagar tidigare, på måndagen den 20 juli, körde hennes son upp henne till akutmottagningen på sjukhuset.

– Min bror sökte med mamma på akutenheten på Sahlgrenska, buksmärtorna hade uppstått på natten, säger Jesper Starander, som för de tre syskonens talan. 

Med anledning av coronapandemin fick Jespers bror inte följa med in på sjukhuset när Agneta undersöktes. Hennes värden såg ut som en 76-årings ska göra och läkaren hittade inget fel eller kunde ställa någon diagnos.

– Läkaren lyssnade på buken, tarmen jobbar typ mellan var 20 och 30 sekund som man lyssnar efter. Men vid tidigt begynnande tarmvred kan det fortfarande vara lite aktivitet, säger Jesper och fortsätter:

Agneta sökte först vård på akutmottagningen på Sahlgrenska.Foto: HENRIK JANSSON

”Deras bemötande var jättekonstigt” 

– Hon opererades akut 1999 för en blindtarmsinflammation och var inlagd i flera dagar och efter en sådan operation har jag fått lära mig att det bildas någon form av ärrvävnad som tarmarna kan sno sig runt. Men det kollades inte och hon hade ett ganska stort ärr efter operationen men det nämndes inget om det. Vid en röntgen hade man troligen kunnat se det redan då, tarmvredet. 

Agneta uppmanades i stället att söka vård igen om tillståndet förvärrades, och på måndagskvällen tilltog hennes smärtor. Hon var sängliggandes och i det närmaste utslagen. Sönerna ansåg att det inte var säkert att själva köra in sin mamma och valde att ringa efter ambulans.

 Efter en stund kom ambulansen och personalen började prata med Agneta.

– Jag förstår inte riktigt vad de har för befogenheter, deras bemötande var jättekonstigt. Det var som att de hade bestämt sig redan innan att inte ta med henne. 

Ambulanspersonalen sa att det var magsår 

Syskonens pappa och Agnetas make, Bo Starander som var sångare och gitarrist i bandet the Spotnicks, avled i maj i år. När ambulanspersonalen fick reda på det, så menade de att Agneta hade magsår som kunde orsakats av sorg och stress efter makens död, berättar Jesper:

– De sa att det kunde vara en faktor för magsår. Men jag tycker inte att de är kvalificerade att ställa en sådan diagnos, de har ingen läkarkompetens. Jag och min bror är lekmän och vi hade inte kompetensen att ifrågasätta det.

När Agneta fördes till sjukhus i ambulans på fredagen var det för sent. Obs! Arkivbild.Foto: JAN WIRIDEN

I stället uppmanades Agneta att dricka vätskeersättning och ta receptfritt läkemedel mot sura uppstötningar, men fick inte behålla det heller. Under de följande dagarna förvärrades hennes tillstånd och på fredagen ringde hon själv en ambulans, men då var det för sent. 

– De skulle ta in henne på kirurgen, men hon hade för dåliga värden för det och innan hon blev stabiliserad så fick hon ett hjärtstopp. De försökte med livsuppehållande åtgärder men det gick inte, man hann aldrig till operationen, säger Jesper. 

Agneta dog av tarmvred

Vid ett senare samtal med obducenten fick familjen veta att Agnetas död orsakats av tarmvred. Och det var när de själva sökt svar av personen som de fick veta. 

Jesper Starander har valt att anmäla händelsen till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, för att det finns frågor om mammans dödsfall som han och syskonen vill ha svar på. 

På fredagen fick Jesper också ett skriftligt besked om att Ivo kommer att utreda händelsen.

Jesper har gjort en anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg.Foto: SANNA WIKSTRÖM

Sahlgrenska vill inte kommentera 

Jesper menar att det är själva systemet det är fel på och att de nu ifrågasätter det, för att kunna se en förändring så inte andra drabbas av samma sak som familjen. 

– Det fanns två chanser att få det här rätt, för att undvika att hon skulle gå bort i förtid. Det är oerhört smärtsamt. Man gör detta för mammas skull, och för andra människors. Det är något som är fel i systemet. Det finns en skuldfråga men den kanske inte ligger på någon enskild person utan på hela systemet, säger han. 

GT har varit i kontakt med Sahlgrenska universitetssjukhuset som meddelar att de inte fått in den anmälan som skickats från Jesper till Ivo och att Ivo inte tagit något beslut, de vill därför inte kommentera.