Ambulansen körde fel två gånger: "Oroliga"

Martin Johansson, Johanna Carlsson, Alicia, snart 3, och lillasyster Minna, 1, fick uppleva en lång halvtimme i väntan på ambulansen.
Foto: Jan Wiriden

MUNKEDAL/HOGSTORP. Lilla Alicia fick feber, krampade och blev helt okontaktbar.

De oroliga föräldrarna ringde 112 och uppgav korrekt adress. Ändå körde ambulansen fel - inte bara en utan två gånger.

För familjen blev det en mardrömsväntan.

- Vi var helt förtvivlade. Det kändes som om vi var nära att förlora vår lilla dotter, säger Johanna Carlsson, 29.

Nu har fallet lex Maria-anmälts.

- Felet ligger hos oss, det är uppenbart, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Det var i mitten av juni förra året som, den då 2,5-åriga, Alicia fick hög feber, sedan lika hastigt kramp och blev okontaktbar.

Hennes oroliga föräldrar, Martin Johansson och Johanna Carlsson, ringer 112, berättar vad som hänt och ber att få en ambulans skickad till hemmet i Kråkeröd, strax norr om Hogstorp mellan Uddevalla och Munkedal.

Fanns fyra minuter därifrån

Föräldrarna vet att närmaste ambulans är stationerad i Munkedal fyra minuter bort.

- När ambulansen inte kommit efter tio minuter, vilket känns som en evighet i den här situationen, ringer jag 112 igen och samma operatör svarar. Jag berättar att Alicia har jättesvårt med andningen, att vi åkt till Statoil i Hogstorp för att möta ambulansen och undrar var den är. "De är snart framme i Hedekas", säger operatören. Men det är ju tre mil åt fel håll, säger Johanna Carlsson till operatören som återigen får korrekt adress.

Tio hemska minuter passerar utan att någon ambulans dyker upp och Johanna ringer igen till SOS Alarm. Osannolikt nog svarar återigen samma operatör.

- Då var vi jätteoroliga, helt förstörda. Alicia var helt okontaktbar och skakade väldigt mycket. Operatören försökte lugna oss och säga att ambulansen snart var på väg, men undrade om vi kunde åka till jouren i Strömstad (!) och möta den. Jag fattar inte hur det kan bli så fel.

Körs till Trollhättan

Vid det fjärde samtalet sju minuter senare får de nu desperata föräldrarna prata med en ny operatör.

- Jag förklarar var vi befinner oss och att ambulansen kört fel flera gånger. Plötsligt blir allt rätt och ambulansen kommer äntligen. Men det tog 37 osannolika minuter för den att komma fram, säger Johanna.

Ambulansen kör i ilfart till Näl i Trollhättan där Alicia tas om hand direkt.

- När Alicia väl vaknade upp, var vi mycket oroliga över hur den här lilla kroppen klarat krampandet som vår dotter haft i nästan två timmar. Vi visste inte om hon skulle ha tagit skada, vara sig själv eller kunna prata. Det här är det värsta man kan gå igenom som förälder, att känna sig så maktlös, säger Johanna.

Fyller snart tre

Alicia fick stanna på sjukhuset i en vecka för observation och provtagning. Läkarnas teori är att hon fått ett virus i kombination med tredagarsfeber.

Så allt verkar ha gått bra och Alicia, som snart ska fylla tre, är en pigg och glad flicka som verkar oberörd av den dramatiska händelsen hon varit med om.

Hennes föräldrar har pratat med ambulanspersonalen som säger att det skulle ta fyra minuter att nå det krampande barnet - om de bara fått rätt adress av SOS operatören.

Har fått samtalet utskrivet

Johanna Carlsson har även begärt och fått utskrift av samtalet mellan henne och operatören på SOS Alarm.

- Jag ville ha reda på varför det gick så fel och om det var jag som var otydlig med adressuppgifterna.

Enligt SOS Alarms egen utskrift, som Expressen tagit del av, framgår klart och tydligt att Johanna och Martin uppgett korrekt adress.

- Felet ligger hos oss, det är uppenbart. Vi har anmält oss själv till lex Maria och vi gör allt vi kan för att det inte ska inträffa igen, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.