Under nyårsaftonen har en ambulans blivit beskjuten med fyrverkerier i Göteborg. OBS, bilden är från ett annat tillfälle. Foto: ROGER VIKSTRÖM
Under nyårsaftonen har en ambulans blivit beskjuten med fyrverkerier i Göteborg. OBS, bilden är från ett annat tillfälle.  Foto: ROGER VIKSTRÖM

Ambulans i utryckning besköts med raketer

Publicerad

Under nyårsaftonen har en ambulans blivit beskjuten med fyrverkerier i Göteborg.

I ett internt meddelande varnar den aktuella ambulansenheten sina kolleger.

– Jag har fått bekräftat att det har hänt, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour.

Det ska ha varit i centrala Kortedala som ambulansen, som var ute på ett uppdrag, plötsligt besköts med flertalet raketer som ska ha styrts rakt mot ambulansen.

"Var försiktiga!", skriver den aktuella ambulansenheten i ett internt meddelande.

– Vi har inte fått in någon rapport om att ambulanspersonal ska ha attackerats, säger Thomas Gorner, gruppbefäl vid polisens regionledningscentral i Väst.

Något som kan bero på att personalen inte hunnit anmäla händelsen ännu.

"Raketbeskjutning"

– Jag kan bekräfta att det ska inträffat någon form av raketbeskjutning i Kortedala mot en ambulans, men det fick inga efterverkningar, säger Katarina Hallingberg vid Sahlgrenskas pressjour.

Hon fortsätter:

– Ingen skadades och ambulanspersonalen i fråga har ryckt ut på nya uppdrag efter händelsen.

Flera containerbränder

Det har varit en mängd incidenter med nyårsraketer som riktats mot personer, fordon och byggnader senaste dagarna i Västsverige 

Under torsdagen blev även en polisbil attackerad med raketer. Under fredagen rapporterade polisen om nya beskjutningar mot bland annat spårvagnar, bussar och en passagerarfärja.

Räddningstjänsten i Storgöteborg säger att man fått rycka ut på ett antal containerbränder som troligtvis startats med nyårsraketer eller smällare under nyårsaftonen

–  Det har varit en hel del containerbränder, betydligt fler än vanligt, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Enligt polisen så har nyårskvällen inletts stillsamt.

– Nyårsafton har börjat lugnare än väntat. Vi har inga skarpa larm ännu, säger Thomas Gorner, gruppbefäl vid polisens regionledningscentral i Väst.

Har ni några speciella förhållningsregler till era patruller med tanke på vad som hänt de senaste dagarna?

– Det handlar om att göra en bedömning vid varje enskilt ärende. Hur och när ska vi gå in, eller ska vi avvakta? Vi är vana vid sådant här. Nu är det raketer, andra gånger kan det vara stenar eller andra tillhyggen, säger Gorner.

Sanna Wikström
Sanna Wikström
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER