Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amazons etablering oroar svensk handel

Jeff Bezos, vd och ägare till Amazon.Foto: VAN TINE DENNIS/ABACA / VAN TINE DENNIS/ABACA STELLA PICTURES
Amazon började som bokhandel – i dag är det världens näst största e-handelsföretag.Foto: ANGELA WEISS / AFP TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen bekräftades att den amerikanska nätjätten Amazon ska etablera sig i Sverige. 

Lanseringen av en svensk sajt har påbörjats och kritikerna menar att det kommer att drabba butikshandeln i svenska städer. 

– Man ska nog vara orolig inför den här etableringen, speciellt inom vissa produktsegment som elektronik, kontorsmaterial och prylar, säger Sten Selin på E-handelsstaden Borås, till BT. 

E-handelsjätten Amazon, ägt av affärsmannen Jeff Bezos, är ett av världens rikaste företag. Nu förbereder de sig inför en svensk lansering med komplett detaljhandelserbjudande. 

Med låga priser och snabb leverans, där man klickar hem allt från datorn, konkurrerar de ut fysiska butiker och andra e-handelssajter. Det är i alla fall farhågan. 

I Borås ser man på framtiden med orolig blick. 

– Det har varit snack om den här etableringen i ett par år, så det är ingen bomb som briserar. Alla har vetat att de kommer hit förr eller senare, säger Sten Selin, styrelseordförande för E-handelsstaden Borås till Borås Tidning. 

Han forstätter: 

– Man ska nog vara orolig inför den här etableringen, speciellt inom vissa produktsegment som elektronik, kontorsmaterial och prylar. Amazon är en prispressare och har många innovativa lösningar som kan vara ett hot. 

”Måste spetsa till sitt eget” 

Men alla är inte kritiska. I samma artikel från BT.se säger e-handelsföretag som Netonnet och Nelly att ökad konkurrens är bra. Och i branschen säger många att de är trygga i sina egna erbjudanden och sajter. 

Men enligt Sten Selin som har stenkoll på handelsutbudet i Borås, måste många nu vässa till sina verksamheter. 

– Amazon är en stor aktör och kommer förändra hela branschen och jag tror att ju fler aktörer som finns och blir starka desto viktigare blir det att spetsa till sitt eget erbjudande. Vi kommer alltid behöva utveckla och utmana givna aspekter i vår bransch – så duktiga konkurrenter är alltid välkomna, säger han till Borås Tidning.  

 

Se mer här: