Amanda Khaskie Abdullah, 20, knuffades framför ett tåg i Berlin på onsdagen. Hon avled direkt. Foto: PrivatAmanda Khaskie Abdullah, 20, knuffades framför ett tåg i Berlin på onsdagen. Hon avled direkt. Foto: Privat

Amanda Khaskie Abdullah, 20, knuffades framför ett tåg i Berlin på onsdagen. Hon avled direkt.

 Foto: Privat
"Amanda älskade verkligen livet" säger hennes morbror Maher Abdullah. Foto: Privat"Amanda älskade verkligen livet" säger hennes morbror Maher Abdullah. Foto: Privat
"Amanda älskade verkligen livet" säger hennes morbror Maher Abdullah. Foto: Privat
Hon knuffades av en psykiskt sjuk man som bara varit i Berlin i ett par timmar. Foto: AbixHon knuffades av en psykiskt sjuk man som bara varit i Berlin i ett par timmar. Foto: Abix
Hon knuffades av en psykiskt sjuk man som bara varit i Berlin i ett par timmar. Foto: Abix

Amanda knuffades framför tåget – dog

Publicerad

Amanda Khaskie Abdullah, 20, väntade svar om framtiden.

Hon hade toppbetyg och skulle börja plugga.

Men sent på tisdagskvällen tog allt slut, när en okänd man knuffade henne framför ett tåg.

– Amanda älskade verkligen livet, säger hennes morbror Maher Abdullah.

Hundratals röda och vita rosor utanför tunnelbanestationen Ernst-Reuter-Platz i Berlin vittnar nu om tragedin.

Det var vid klockan 23.40 på tisdagskvällen som en för henne okänd 28-åring knuffade Amanda Khaskie Abdullah, 20, framför ett tunnelbanetåg.

– Hon var en toppentjej som aldrig skulle skada en fluga. Ingen förstår någonting, säger hennes morbror Maher Abdullah, 30, som reste till Berlin tidigt på onsdagsmorgonen.

I ett handskrivet brev som hänger på stationen beskriver hennes mamma och syster sina sorger.

"Du var och är mitt allt, min älskling, min stora, min bästa och min vackraste. Inga ord i världen får dig att komma tillbaka till mig, men jag behåller dig för alltid i mitt hjärta", skriver mamman.

– Det är säkert hundra personer här som sörjer tillsammans. Och hennes mamma Hoda är stark, säger Maher Abdullah.

Bodde i Göteborg

Amanda Khaskie Abdullah föddes i Berlin 1995 men flyttade som liten med sin familj till Rannebergen, en del av Göteborgsförorten Angered. Hennes mamma Hoda Khaskie Abdullah är bördig från just Göteborg, men hade flyttat till Berlin tillsammans med dotterns tyska pappa på 90-talet.

Familjen flyttade tillbaka till Berlin, men Amanda fortsatte att besöka familjen i Sverige flera gånger per år.

– Amanda brukade komma till oss två, tre gånger om året. Fyra gånger vissa år. Hon var hos oss varje sommar och varje vinter, säger Maher Abdullah och fortsätter:

– Min mor, Amandas mormor, har varit som en andra mamma för Amanda. När hon var ledig bodde hon alltid hos oss.

"Säkert kommit in exakt där hon hade velat"

Nära tunnelbanestationen ligger Berlins tekniska universitet, som en symbol för vart hon var på väg i livet.

– Hon hade precis tagit studenten och skulle börja plugga. Hon väntade på intagningsprover till de linjer hon kunde komma in på. Men det är en tjej med tipptoppbetyg så hon hade säkert kommit in exakt där hon hade velat, säger Maher Abdullah.

Hon hade hunnit jobba ett tag efter gymnasiet. Men morbrodern hann aldrig få veta vad hon drömde om att bli.

Ska ha nekats rum för natten

Den tyska polisen har inlett en förundersökning om mord. Motivet är ännu okänt. 28-åringen var tyst i förhören även på torsdagen, enligt åklagaren Martin Steltner.

Åklagaren har berättat att mannen skrevs in på ett psykiatriskt sjukhus på onsdagskvällen, att han visar tecken på schizofreni och tidigare har varit under behandling för psykiska besvär, skriver Berliner Zeitung.

Mordet har lett till en debatt om psykvården i Tyskland.

Han beskrivs som en hemlös från Hamburg och hade bara varit i Berlin i ett par timmar. Han ska ha sökt upp ett härbärge kort innan dådet, men blivit hänvisad till ett annat för att det var fullt, rapporterar tyska medier.

– På väg till det andra stället träffade han Amanda. Det är många om. Om det inte var så, om han inte gjorde så, om han fått plats. Då hade det aldrig hänt, tänker man. Men det går inte riktigt att tänka så, säger Maher Abdullah.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER