Amanda Broberg blir ny skribent på GT:s ledarsida

Amanda Broberg, 22, blir ny fristående kolumnist på GT:s ledarsida. Därmed efterträder hon Csaba Bene Perlenberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Här är hon – GT:s nya ledarskribent! 

Skribenten Amanda Broberg, 22, blir ny fristående kolumnist på GT:s ledarsida med start lördagen den 27 mars. 

Varannan lördag från och med då ska hon lyfta frågor som berör och engagerar västsvenskarna. 

Jämställdhet i vården, psykisk hälsa och kroppslig integritet står högt på priolistan. 

– Jag är trött på att debatten är så förutsägbar och att många följer olika uppkrattade åsiktskorridorer, säger Broberg. 

Nu är det klart vem som efterträder Csaba Bene Perlenberg på GT:s ledarsida. 

Det blir skribenten Amanda Broberg, 22, som med start den 27 mars kommer att förse västsvenskarna med nya fräscha opinionstexter. 

I dag arbetar hon på Timbro och skriver även i Borås Tidning, där hon tidigare vikarierat som ledarskribent. Hon har läst på Handelshögskolan i Göteborg och har även skrivit på ledarplats i Barometern – i GT får hon titeln fristående kolumnist. 

Hon kommer inte att väja för några känsliga frågor, säger hon: 

– Jag hoppas kunna bidra med nya perspektiv i flera avseenden. Jag är trött på att debatten är så förutsägbar och att många följer olika uppkrattade åsiktskorridorer i stället för att behandla varje fråga för vad den är och tänka själv kring den. 

Fokus: Göteborg

Fokuset kommer förstås att ligga på Västsverige i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Det kan således förekomma en del bekanta referenser i vitt skilda genrer. 

– Det blir alla möjliga frågor, men inga enkla svar. När jag vikarierade som ledarskribent på Borås Tidning gjorde jag det till lite av en sport att få in blinkningar till Håkan Hellström-låtar i texterna, så inte omöjligt att det blir lite av den varan med, säger Amanda Broberg. 

Dessutom kommer hon lyfta frågor som ligger henne varmt om hjärtat. 

– Frågor som rör personlig frihet och feministiska frågor. Jag har engagerat mig en hel del i abortfrågan. Om jag skulle ge mer konkreta exempel på frågor jag vill att fler ska uppmärksamma och debattera: jämställdhet i vården, psykisk ohälsa, personlig och kroppslig integritet och mindre överstatlighet. 

”Hedrande att skriva i GT” 

GT är i dag Västsveriges största nyhetsförmedlare som fortsätter att växa – förra året nominerades dessutom hela redaktionen till ”Årets Redaktion” av Tidningsutgivarna och sedan något år tillbaka satsas extra mycket på kvalitetsjournalistik. Inte minst genom vår Premiumtjänst

Med tillskottet på ledarsidan blir GT en ännu bredare tidning med ytterligare en vass spets, säger chefredaktör Christer El-Mochantaf – som är stolt över rekryteringen: 

– Amanda Broberg har en mycket vass penna och en förmåga att gång på gång skriva om ämnen som berör, är angelägna och får genomslag. Vi vill att GT ska fortsätta vara en relevant röst i den lokala debatten och med Amanda är jag säker på att vi kommer vara det, säger han. 

Amanda Broberg: 

– Det känns jättekul och hedrande att få bli krönikör i GT. Jag hoppas så klart att mina texter ska bli uppskattade. Just nu är jag mest glad, och känner mig beredd att jaga morgonen längs avenyer. 


Amanda Broberg

Aktuell: Blir ny fristående kolumnist på GT:s ledarsida – skriver från och med lördagen den 27 mars. 

Ålder: 22 år. 

Gör: Arbetar på Timbro förlag, skriver krönikor i Borås Tidning. 

Intressen: Lyssna på musik, poesi och att hetslyssna på En varg söker sin pod. Och en allmän besatthet av året 1989, Håkan Hellström och smala feministiska dilemman. Är just nu inne i en Bob Dylan-period.