Amanda Andersson, 22, ser fram emot finalen i tävlingen SM Unga bagare. Foto: PressbildAmanda Andersson, 22, ser fram emot finalen i tävlingen SM Unga bagare. Foto: Pressbild
Amanda Andersson, 22, ser fram emot finalen i tävlingen SM Unga bagare. Foto: Pressbild
Vad Amanda kommer att visa upp i finalen planerar hon ska bli en överraskning. Foto: PrivatVad Amanda kommer att visa upp i finalen planerar hon ska bli en överraskning. Foto: Privat
Vad Amanda kommer att visa upp i finalen planerar hon ska bli en överraskning. Foto: Privat

Amanda, 22, bakar för att vinna: ”Kommer bli tufft”

Publicerad

Amanda Andersson, 22, laddar just nu upp inför finalen i SM Unga bagare.

Men konkurrensen är stenhård.

– Jag försöker hålla mig lugn, det kommer bli tufft, säger hon. 

För att uppmärksamma och hylla branschens unga bagare anordnar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer sedan 1990 årligen tävlingen SM Unga Bagare. 

– Det känns jätteroligt att vara en av finalisterna. Jag tänkte att jag skulle passa på att delta innan jag blir för gammal.

Amanda berättar att hon satsar allt på årets tävling. Men vad hon kommer att baka är än så länge hemligt.

– Jag tänkte att det skulle bli en överraskning. Men alla kommer att få baka någon typ av vetebullar, frukostfrallor, skulpturbröd och wienerbröd, säger hon. 

LÄS MER: Malin ligger bakom makalösa bakverk 

Konkurrensen i årets tävling sägs vara hårdare än någonsin.

– Jag försöker hålla mig lugn, det kommer bli tufft. Alla är riktigt duktiga, men det ska bli oerhört kul, säger hon. 

Amanda Andersson berättar att hon har bakat sedan hon var liten, inspirerad av sin mormor.Foto: Privat

Inspirerad av mormor

Amanda är född och uppvuxen i Varberg. Redan som liten började hon intressera sig för bakning, inspirerad av sin mormor. Hon gick konditorinriktningen på gymnasiet och därefter en ettårig yrkeshögskoleutbildning. I dag arbetar hon sedan två år tillbaka som konditor på Vår gård i Nacka. 

– Det roligaste är att baka pain chocolat eller wienerbröd. Det är så smörigt gott! 

Amanda har tidigare deltagit i skolmästerskap i bakning. Om hon får mersmak efter Unga bagare och söker sig till Hela Sverige bakar återstår att se. 

LÄS MER: Här är katten som släpar hem bakverk 

– Vi får se vad som händer. Det är spännande att tävla så här. Jag är så taggad, säger hon. 

Titeln görs upp i Göteborg den 14 mars.

Relaterade ämnen
Madeleine Bäckman
Madeleine Bäckman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER