Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Amanda, 27, designar egna kläder: ”Vogue hörde av sig”

Amanda Ljunggren, 27. Flera av plaggen i hennes kollektion är anpassningsbara genom att ärmar och byxben kan tas av och på.
Foto: Joe Mercer Holland / amandaljunggren.com
Tidigare jobbade Amanda Ljunggren som set designer och gjorde rekvisita och kulisser, och hon berättar att hon alltid varit intresserad för färg och form.
Foto: Joe Mercer Holland / amandaljunggren.com

27-åriga Amanda Ljunggren kommer från Borås men bor sedan flera år tillbaka i England.

Där upptäcktes hon på gatan av en fotograf, och sedan dess har hon jobbat som fotomodell.

Nu har hon släppt sin egen virkade klädkollektion.

– Jag började dela lite av mina egna grejer på sociala medier och då hörde Vogue av sig och frågade om de fick lansera min kollektion, berättar hon.  

Just nu är Amanda Ljunggren hemma i Borås där hon firat jul och nyår, men snart bär det av tillbaka till Bradford-On-Avon i England där hon bor.

Hon flyttade till England 2013, med en tanke om att stanna i sex månader. Men så blev det alltså inte.

– Jag hade bott i Storbritannien ett tag, sex månader eller nåt, när jag blev castad på gatan. Det var en kille som kom fram och frågade om jag ville göra bilder till honom, porträtt och så. Jag var väldigt skeptisk och tänkte nej, vad vill han, men jag kollade upp hans portfolio och han är jätteduktig. Jag fotade med honom och sen rekommenderade han mig till en modellagentur, berättar Amanda Ljunggren som tidigare intervjuats av Borås Tidning.

Sedan dess har hon jobbat som fotomodell, och bland annat synts i samband med stora märken som Gucci och Balenciaga. En bedrift hon är tacksam över men som är svår att få perspektiv kring, berättar hon.

– Hade någon annan sagt till mig att de jobbat med Gucci hade jag ju bara wow, men det blir så nära när det handlar om en själv. Men det är otroligt roligt att få göra det och så himla tacksamt att bli placerad där. 

Kollektionen är inspirerad av Amandas farmor Maiken, och för tankarna till 60- och 70-talet. ”Det är svårt att förklara hur lång tid någonting tar, eller hur mycket arbete som ligger bakom, men jag tänker alltid att farmor vet vad jag håller på med, hon satt alltid och gjorde raggsockar till en på julen”.
Foto: Joe Mercer Holland / amandaljunggren.com

Uppmärksammades av prestigefyllda Vogue

I början av 2020 infördes en total lockdown i Storbritannien, och för att sysselsätta sig själv där hemma började Amanda Ljunggren att virka. Ett intresse som växte och som nu har lett fram till att hon släppt sin första egna kollektion – vilket uppmärksammades av självaste Vogue som hon lanserat den tillsammans med.

– Jag tyckte virkningen var så himla rolig, jag testade göra egna mönster och så blev det att man bara sprang i väg med idén tills det blev någonting riktigt av det.

Kollektionen heter Maiken, efter Amandas farmor som var sömmerska. Det är hon, och hennes stugsomrar i Varberg under 60- och 70-talet, som inspirerat kollektionen. Varje plagg görs på beställning, utifrån kundens mått. 

– Alla har ju olika kroppar, så jag tycker nästan att det är det enda sättet för att det ska bli rätt och sitta snyggt. Det är också roligt att jobba med kunden på det sättet, att den känner sig delaktig i det jag gör.