Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Amadeus, 2, riskerade att kastas ut från förskolan

Filipstads kommun vägrade betala för Amadeus förskoleplats. Foto: Privat
"Jag är förvånad över att de öppnade en ny förskola innan den var färdig"Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

När förskolan i Filipstad inte höll måttet så placerade Carolina Brosius, 42, sin son i en annan kommuns förskola. 

Men under ett helt år vägrade Filipstad kommun betala för tvååriga Amadeus förskoleplats – vilket gjorde att tvååringen riskerade att kastas ut.

– Amadeus fick sin plats uppsagd, säger Carolina. 

Förra julen placerade Carolina sin son Amadeus, 2, i kö till förskolan i Filipstad. Det visade sig inte finnas lediga platser på Carolinas önskade förskolor. I stället fick Amadeus plats på en ny förskola i kommunen som hon aldrig hade hört talats om, vilket först SVT Värmland uppmärksammade.  

– Lokalen var i en källare med en stentrappa och det fanns inga toaletter på våningsplanet. De ville att min son och andra barn skulle börja där innan renoveringen var klar, jag är förvånad över att de öppnade en ny förskola innan den var färdig, säger Carolina. 

Hon ville inte placera Amadeus i den miljön. I stället började hon söka efter andra förskolor med bättre standard. Slutligen hittade hon en förskola i grannkommunen Storfors och där började Amadeus.

Amadeus fick platsen uppsagd

Lyckan blev dock kortvarig. Filipstads kommun vägrade betala för Amadeus förskoleplats. 

– Amadeus fick sin plats uppsagd. Det var Filipstads uppgift att betala men de tänkte inte göra det, de sa att Amadeus redan blivit erbjuden en plats i hemkommun. 

Carolina berättar att hon därefter startade ett eget krig mot Filipstads kommun. Hon blandade in Skolinspektionen och fick slutligen rätt.

– Det tog ett helt år men nu har Filipstads kommun sagt att de ska betala allt, säger Carolina och fortsätter:

– Kommunen har gjort livet svårt, det är redan jobbigt med ruljansen med barnen och jobbet. Det var hemskt att behöva dra hela det här lasset själv.

Jan-Erik Andrén är förvaltningschef för skolan i Filipstads kommun:

– Vi betalar. Nu vet vi hur lagtexten ska tolkas och då lär vi oss av det och kan organisera efter det, säger Jan-Erik Andrén till SVT Värmland.