Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alvin, 8 mån, kan dö – efter läkarnas miss

Alvin föddes elva veckor för tidigt med ett hjärtfel.
Foto: Privat
När han opererades gick något fel - läkarna stack hål på hans strupe.
Foto: Privat
Nu lever Alvin med ett ständigt hot om att kvävas till döds.
Foto: Privat
Foto: Privat

Elva veckor för tidigt födda Alvin opererades för ett hjärtfel. 

Men något gick fel - och läkarna stack hål på hans strupe. 

Nu lever Alvin med ett ständigt överhängande hot om att kvävas till döds. 

– Jag bär på en skräckartad panikkänsla, säger mamma Camilla Albinsson, 37, som nu anmält händelsen till IVO. 

Camilla Albinssons röst spricker när hon pratar om det katastrofala ingreppet - trots att det gått sju månader. 

Det var i augusti förra året som Alvin, nu åtta månader, opererades för sitt medfödda hjärtfel på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. 

– Efter operationen gick de ner med en sond i halsen på Alvin för att kolla så att allt såg bra ut innan de sydde ihop honom igen, säger Camilla Albinsson. 

"Svävade mellan liv och död"

Då gick något fel, som GP var först med att berätta. 

– Sonden skulle gå ner genom matstrupen men stack hål på matstrupens vägg. De fick omedelbart ringa in kirurger för att operera honom igen.

I efterdyningarna av ingreppet blev Alvin allt sämre. Han tvingades tillbringa tio veckor på sjukhus, varav fem på intensivvårdsavdelningen. På grund av kvävningsrisken kunde han inte matas via matstrupen.

– Han drabbades av uttorkning och fick en hjärnblödning. Det anser vi berodde på att halsen blev förstörd och han inte fick äta överhuvudtaget. Det var hårfint att han klarade sig. Han svävade mellan liv och död och höll på att stryka med, säger Camilla Albinsson.  

"Det värsta jag varit med om"

Sedan operationen har Alvin sondmatats. Nyligen fick han en så kallad PEG-kateter inopererad så att han kan få föda direkt till matsäcken.  

– Nu är jag orolig för att han inte ska kunna äta via matstrupen överhuvudtaget. Jag bär på en skräckartad panikkänsla. Detta är det värsta jag varit med om i hela mitt liv, säger Camilla Albinsson. 

– Det är inte bara han som är drabbad, det är hela familjen. Han har två äldre syskon som får stå tillbaka för att han tar så tid mycket tid. Det blir lite sömn och mycket oro.

Nu har Camilla Albinsson anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. 

– Till slut orkade vi göra det. Jag önskar att anmälan leder till en förklaring till hur detta kunde hända och att ingen någonsin behöver vara med om samma sak som vi har varit med om.  

"En känd men ovanlig komplikation"

Först senare anmälde också Sahlgrenska universitetssjukhuset händelsen, som de beskriver som en allvarlig vårdskada. Till GP säger sjukhuset att de omedelbart upptäckte misstaget. De menar att Alvins svårigheter att svälja mat inte med säkerhet är en konsekvens av att personalen stack hål på Alvins strupe. 

– Att det blir hål på matstrupen är en känd men ovanlig komplikation vid denna typ av undersökningar. Det IVO har att ta ställning till är om sjukvården på något sätt kunnat förhindra det, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till GP.

För Alvins familj präglas tillvaron allt jämt av en ständig oro. 

 – Han får max ha en milliliter vatten i munnen för att öva på att ha någonting där. Min stora skräck är att hans syskon ska råka ge honom någonting att äta och att han kvävs till döds, säger Camilla Albinsson.