Alvedon stoppas från vanliga livsmedelsbutiker. Foto: Krister LarssonAlvedon stoppas från vanliga livsmedelsbutiker. Foto: Krister Larsson
Alvedon stoppas från vanliga livsmedelsbutiker. Foto: Krister Larsson
På Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg har man sitt eget apotek Cura, så här blir det inga problem att köpa alvedon. Foto: Leif JacobssonPå Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg har man sitt eget apotek Cura, så här blir det inga problem att köpa alvedon. Foto: Leif Jacobsson
På Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg har man sitt eget apotek Cura, så här blir det inga problem att köpa alvedon. Foto: Leif Jacobsson

Alvedon stoppas – handlare sågar beslut

Publicerad

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att värktabletterna Alvedon och Panodil stoppas i mataffärer.

Detta efter att antalet förgiftningsfall har fördubblats under perioden 2000 till 2013.

– Jag vet inte om det beror på att man kan köpa det i mataffären, säger Paiam Abbassian, som äger Seven Eleven på Kungsportsavenyn i Göteborg.

Det är Läkemedelsverket som har fattat beslutet om att stoppa de båda läkemedlen från att kunna köpas i mataffärer. Beslutet gäller från november i år.

Bakgrunden är att fler och fler drabbas av förgiftningsfall. Från 2009 när läkemedlen släpptes till försäljning i vanliga butiker har antalet förgiftningsfall ökat med 40 procent - från cirka 1 100 till drygt 1 500 fall.

Tydlig ökning

– Vi ser en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall som huvudsakligen är självskadehandlingar, det vill säga impulshandlingar där man vet att det finns en koppling till tillänglighet, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, till SVT Nyheter. När tillgängligheten ökade så ökade också det här problemet.

Butiksägaren Paiam Abbassian håller inte riktigt med vad utredaren har kommit fram till.

– Jag vet inte om det beror på att man kan köpa det i mataffären, säger han.

Han tycker att det har fungerat bra i hans butik och har inte haft några problem.

– Det är bra att kunna sälja receptfritt på andra ställen än på apoteken, säger han. Kan man köpa det receptfritt kan man lika gärna göra det i mataffären. Men man måste ju ha åldersgräns. Det är till mycket hjälp för dem som är ute sent på kvällarna och så.

Så detta är inget bra beslut?

– Absolut inte!

Eget apotek

På Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg är problemet med läkemedlen inte stort . De har Ica:s egna apotek Cura inne i butiken.

– Vi behöver ju inte dessa läkemedel eftersom vi har vårt eget apotek, säger Agneta Rönndahl, som jobbar i förbutiken på Ica Maxi. Men sen är det ju vissa som inte har och då blir det något annat. Men egentligen finns det ingen anledning att sälja varorna eftersom det finns så jättemånga apotek i dag.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER