Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alvedon stoppas – handlare sågar beslut

Alvedon stoppas från vanliga livsmedelsbutiker.
Foto: Krister Larsson
På Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg har man sitt eget apotek Cura, så här blir det inga problem att köpa alvedon.
Foto: Leif Jacobsson

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att värktabletterna Alvedon och Panodil stoppas i mataffärer.

Detta efter att antalet förgiftningsfall har fördubblats under perioden 2000 till 2013.

– Jag vet inte om det beror på att man kan köpa det i mataffären, säger Paiam Abbassian, som äger Seven Eleven på Kungsportsavenyn i Göteborg.

Det är Läkemedelsverket som har fattat beslutet om att stoppa de båda läkemedlen från att kunna köpas i mataffärer. Beslutet gäller från november i år.

Bakgrunden är att fler och fler drabbas av förgiftningsfall. Från 2009 när läkemedlen släpptes till försäljning i vanliga butiker har antalet förgiftningsfall ökat med 40 procent - från cirka 1 100 till drygt 1 500 fall.

Tydlig ökning

– Vi ser en tydlig ökning av antalet förgiftningsfall som huvudsakligen är självskadehandlingar, det vill säga impulshandlingar där man vet att det finns en koppling till tillänglighet, säger Rolf Gedeborg, utredare vid Läkemedelsverket, till SVT Nyheter. När tillgängligheten ökade så ökade också det här problemet.

Butiksägaren Paiam Abbassian håller inte riktigt med vad utredaren har kommit fram till.

– Jag vet inte om det beror på att man kan köpa det i mataffären, säger han.

Han tycker att det har fungerat bra i hans butik och har inte haft några problem.

– Det är bra att kunna sälja receptfritt på andra ställen än på apoteken, säger han. Kan man köpa det receptfritt kan man lika gärna göra det i mataffären. Men man måste ju ha åldersgräns. Det är till mycket hjälp för dem som är ute sent på kvällarna och så.

Så detta är inget bra beslut?

– Absolut inte!

Eget apotek

På Ica Maxi på Mölndalsvägen i Göteborg är problemet med läkemedlen inte stort . De har Ica:s egna apotek Cura inne i butiken.

– Vi behöver ju inte dessa läkemedel eftersom vi har vårt eget apotek, säger Agneta Rönndahl, som jobbar i förbutiken på Ica Maxi. Men sen är det ju vissa som inte har och då blir det något annat. Men egentligen finns det ingen anledning att sälja varorna eftersom det finns så jättemånga apotek i dag.